90 godina Benedikta XVI. – Knjiga koja ga opisuje u slikama

Foto: RV

Papa emeritus Benedikt XVI. na sâm je Uskrs navršio 90 godina. Upravo je tim povodom ovih dana iz tiska izišla knjiga naslovljena „Benedikt XVI., slike jednoga života“, novinarke Marije Giuseppine Bonanno i voditelja Ureda za tisak Zaklade Joseph Ratzinger Luke Carusa.

Knjiga govori o svjedočanstvu vjere i čovječnosti Josepha Ratzingera, a o tomu kako se rodila ideja za tu knjigu, u razgovoru je za našu radijsku postaju objasnio Caruso, te istaknuo da su poticaj bile riječi iz Knjige Sirahove: ‘Vidiš li mudra čovjeka, rano ga posjeti, neka tvoja stopala istaru njegov prag’. Želja nam je bila na jednostavan način pokazati, svima koje zanima, život velikoga svjedoka vjere ovoga stoljeća. U knjizi su tako usklađeni tekst i slika; ono što se čita u tekstu, sa strane se može vidjeti preoblikovano u sliku – objasnio je Caruso.

Na novinarovu primjedbu kako je pater Federico Lombardi, predsjednik Zaklade Ratzinger, u predgovoru napisao da su oči Benedikta XVI. oči čovjeka koji traži istinu, i koji ju naslućuje, Caruso je primijetio da je Joseph Ratzinger rođen na Veliku subotu, i kršten je onom vodom; stoga – kako je rekao – živi svakodnevne teškoće, radosti i boli, ali već osjeća predokus nečega što ide dalje, sjaj uskrsnuća.

Napomenuvši potom da je zadnje poglavlje posvećeno odnosu između pape Franje i njega, koji je već četiri godine Papa emeritus, Caruso je istaknuo da je taj odnos uzor biskupskoga bratstva ali, posebno u ovo naše doba izmučeno ratovima i nasiljem, oni su također prekrasan primjer prijateljstva i bratstva za svakog čovjeka. Za papu Franju, papa Benedikt je „mudri djed“, a papa Benedikt je pak dirnut entuzijazmom, veseljem i radošću vjere koju prenosi papa Franjo.

Papa Benedikt je veliki intelektualac, plod najviše srednjoeuropske tradicije – napomenuo potom je Caruso – Stoga je njegovo neprestano traženje Božjega lica kroz proučavanje teologije najveća baština koja je obogatila cjelokupno razmišljanje svih koji su ga slušali, i koji će nastaviti sijati plodove u životu Crkve – rekao je na kraju voditelj Ureda za tisak Zaklade Joseph Ratzinger i suautor knjige o Papi emeritusu Benediktu Šesnaestom.

Izvor: Crkva na kamenu/RV