„Dani o. Ante Gabrića u Metkoviću”

Foto: http://croatia.org

U rodnoj župi o. Ante Gabrića, na 101. obljetnicu njegovog rođenja, u nedjelju 28. veljače u crkvi Sv. Ilije, dvije mise predslavio je vicepostulator njegove kauze o. Antun Volenik u koncelebraciji sa župnikom fra Petrom Gulićem. Vicepostulator predslavit će i večernju misu u 18 sati u crkvi Sv. Nikole biskupa.
„O. Gabrić, imao je, ne nadljudsku, nego Božju energiju – koja ga je gurala u brizi za čovjeka. Da bi čovjek to imao on mora doživjeti susret s Bogom, mora čuti da je od Boga pozvan. Sve religije došle su do neke spoznaje Boga, ali samo u Kristu se otkriva Božje lice kakvo je, samo u Kristu je lice Božje dobrote i milosrđa, Krist je donosilac nade i smisla!”, rekao je o. Volenik u propovijedi.
„Dani o. Ante Gabrića u Metkoviću” koji su počeli u ponedjeljak 22. veljače, obilježeni brojnim manifestacijama završavaju u GKS-u predstavom „Preko reda” MAK-a (Metkovskog amaterskog kazališta) prema tekstu Gorana Matića, u režiji Jolande Tudor, koja je indirektno povezana sa o. Gabrićem, te humanitarnom prodajom knjižica „Naš otac Ante Gabrić” OŠ Stjepana Radića i rukotvorina učenika Srednje škole Metković te izložbom likovnih radova učenika Srednje škole „Od Neretve do Bengalije.”
OŠ Stjepana Radića sa 963 učenika uključila se programom „Ocu Anti s ljubavlju”, likovnim i literarnim aktivnostima, izložbenim panoima, projekcijom filmova o o. Gabriću te radijskom emisijom učenika i učitelja posvećenoj obljetnici rođenja o. Gabrića i svim aktivnostima koje je škola napravila prošle godine. Obzirom na nekoliko tisuća pisama koje je napisao neumorni misionar o. Ante, u znak zahvalnosti bio je organiziran i literalni natječaj „Najljepše pismo o. Anti.” Prvo mjesto u natječaju je osvojila Amanda Ćopić.
Prikazan je i film o životu „Tamo gdje palme cvatu” Ljiljane Bunjevac Filipović.
U OŠ don Mihovila Pavlinovića početkom tjedna učenici prvih razreda posjetili su Pastoralni centar o. Gabrića – gdje su stalno izložene slike – svjedočanstva o životu o. Gabrića. Potom su održali radionicu „Iz Metkovića za Bengal” uz koordinatoricu prof. Katicu Vladimir. Bogati program završen je glazbeno – scenskim izvedbama učenika kojeg je osmislila č.s. Marijana Cvitanović, vjeroučiteljica, uz suradnike. Sastojao se od poezije, monologa, projekcije filma o o. Gabriću, te prigodnih pjesama pjevača zbora i pjevačke skupine „Borovčanke.”
U Srednjoj školi programom „Mladi svome ocu Anti” održane su likovne radionice uz izložbu, te projekcije filmova o o. Anti, glazbeni recitali, kviz „Od Neretve do Bengalije,” te humanitarna prodaja radova učenika Srednje škole Metković za Zakladu oca Ante.
U prostorijama Udruge „Otac Ante Gabrić” uz djelatnike i štićenike Udruge prikazan je dokumentarac o životu i misionarskom radu o. Gabrića „Girđa Korači” (Učinih crkvu) u produkciji Glasa Koncila, redatelja Mije Gabrića, snimatelja Zvonimira Atletića, prema scenariju Luke Depola. Potom su učenici Srednje škole izveli prigodan program uz predstavljanje o. Gabrića, recitacije pjesama, između ostalih „Od Neretve do Bengala.” Po završetku svi nazočni pjevali su pjesmu „Tamo gdje palme cvatu”.
U prostorijama Volonterskog centra Dobra održana je radionica pod naslovom – Upoznajmo drugi dom o. Gabrića – Indija. Održano je predavanje, te predstavljanje i degustacija tradicionalnih indijskih jela.
S naglaskom na sadržaje usvojene na nastavi iz vjeronauka, filozofije i hrvatskog jezika, učenici metkovske Gimnazije, s mentorima su priredili predavanje pod nazivom: „Religija, filozofija i jezik u životu o. Ante Gabrića”. U čast o. Gabriću u Metkoviću, održana je i biciklijada.
U župi sv. Nikole biskupa u Pastoralnom centru o. Gabrića održano je klanjanje pred Presvetim za sve misionare. Križni put također je bio posvećen misionarima.
U rodnoj župi o. Gabrića, u crkvi Sv. Ilije nakon prvog dana trodnevnice koju je predvodio župnik fra Petar Gulić mladi župe izveli su scenski prikaz „Naš Ante Neretvanski” autora Gorana Matića. Scenski prikaz izveli su i na nedjeljnoj misi.
Drugu večer trodnevnice, nakon mise koju je predvodio vicepostulator Sluge Božjega o. Gabrića p. Antun Volenik održan je koncert zborova- Mješovitog zbora Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dubrovnik uz voditeljicu prof. Maju Marušić i Mješovitog zbora IV. gimnazije Marko Marulić Split kojim ravna prof. Tomislav Veršić, koji su svojim nastupom oduševili brojne Metkovce.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA