Desant na Drvar – Mediji se trebaju vratiti svojoj svrsi

Foto: Flickr.com

ZAGREB – Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je u petak, komentirajući ocjenu izvršne direktorice GONG-a Jelene Berković da su posljednji potezi vlasti “desant na medije”, kako “to nije nikakav desant na medije, to je desant na Drvar”.

Nakon što je u petak sudjelovao na konferenciji za novinare u Muzeju Mimari gdje je najavljeno otvaranje Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, ministar Hasanbegović kratko je odgovorio i na nekoliko novinarskih pitanja o drugim temama, među kojima i o Vijeću za elektroničke medije. Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Hrvatskome saboru predložila da, zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza, smijeni sve članove Vijeća.

”Vijeće se imalo priliku očitovati kroz svoje izvješće. To nije nikakav desant na medije, to je desant na Drvar”, kratko je izjavio Hasanbegović odgovarajući na novinarsko pitanje zašto nije dopustio da se Vijeće za elektroničke medije očituje na njegovu ocjenu toga izvješća.

Na pitanje novinara “nije li sada na redu Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina)”, ministar je odgovorio kako treba analizirati izvješće o radu Hine te ponovio kako se “uistinu ne radi ni o kakvu desantu”. Istaknuo je kako je Vlada izvršila svoju zadaću i dala ocjenu rada Vijeća za elektroničke medije i, s tim povezan, prijedlog o smjeni svih članova toga vijeća uputila u Hrvatski sabor koji je, naglasio je, jedini mjerodavan za donošenje konačne odluke.

Novinare je zanimalo i gdje će Ministarstvo štedjeti proračunski novac. Ministar Hasanbegović odgovorio je kako treba pričekati još nekoliko dana kada će proračun biti prihvaćen. Kazao je kako treba štedjeti u svim resorima i racionalno pristupiti trošenju proračunskoga novca jer je to novac poreznih obveznika. Istaknuo je pritom da će strateški projekti poput Muzeja Aksiomena, koji su izvan grada Zagreba, biti prioritet kulturne politike Ministarstva kulture.

Na pitanje što će biti s poticajima za strane produkcije, ministar je odgovorio kako novca nikada nema dovoljno te da pitanje poticaja trebaju rješavati druga ministarstva i najavio kako će se i o tome razgovarati s ljudima iz HAVC-a (Hrvatski audiovizualni centar). Dodao je kako će se “naravno, usporedno s time analizirati njihov dosadašnji rad i način djelovanja te trošenja novca poreznih obveznika”.

“To pitajte gospodina Hribara”, bio je pak kratki ministrov odgovor na pitanje je li trebalo provjeriti sve vezano za film “15 minuta – Masakr u Dvoru”.

Taj danski dokumentarni film, koji okrivljuje Hrvatsku vojsku za ubojstvo mentalnih bolesnika 1995. u Dvoru, sufinancirao je HAVC, a braniteljske udruge su zbog toga tražile smjenu ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara.

Izvor: Crkva na kamenu/Jutarnji list