Hutovski “Ivanjski krijesovi” čuvaju tradiciju starih hrvatskih običaja

Foto: http://hkud-hutovo.com

HUTOVO – U neumskom mjestu Hutovo održana je tradicionalna manifestacija ”Ivanjski krijesovi”. Organizator manifestacije je HKUD Hutovo. Loša vremenska prognoza nažalost se obistinila te je kako je i najavljeno u petak 22. lipnja 2018. u popodnevnim satima započela jaka kiša. No želje i molitve našeg svećenika don Anđelka Planinića i članova Hkud Hutovo ispunile su se te je dio programa ipak odrađen.
Okupljanje kulturno-umjetničkih društava iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te gostiju nam iz Mađarske započelo je u 19 sati ispred mjesne škole odakle je nakon zajedničkoga fotografiranja mimohod predvođen puhačkim orkestrom ”Seljačka sloga” iz Trebižata u 19,45 krenuo prema mjestu održavanja manifestacije, platou ispred župne crkve Krista Kralja u Hutovu gdje je unatoč veoma lošim vremenskim prilikama, kulturno-umjetnička društva dočekao veliki broj posjetitelja.
Program je započeo obraćanjem gradonačelnika grada Neuma Živka Matuška i njegova kolege, gradonačelnika grada Dubrovnika gospodina Mate Frankovića. Obojica su u svojim govorima istaknula kako im je izrazito drago da se njeguje slika i tradicija starih hrvatskih običaja, kako se Hrvati iz BiH i domovine moraju držati skupa i obećala daljnju potporu ovoj i sličnim manifestacijama. Potom je prigodni govor održao i naš župnik don Anđelko koji je molitvom i prigodnim riječima pozdravio nazočne.
Poslije intoniranja himne Republike Hrvatske gospodin Živko Matuško i gospodin Mato Franković zajedno s članovima HKUD Hutovo položili su vijence i zapalili svijeće za žrtve Domovinskoga rata i Drugoga svjetskog rata i poraća. Potom smo se minutom šutnje prisjetili našega preminuloga člana Luke Mustapića.
Program su otvorili članovi HKUD Hutovo te su se bećarcem, pletenim kolom i lindžom u izvedbi najmlađih članova društva predstavili publici.
Na žalost već sljedeće izvođače prekinuo je jak pljusak te smo se svi zajedno sa svojim gostima preselili u šator ispred župne kuće u kojem je nakon večere zabava nastavljena do dugo u noć.
Veliko i iskreno hvala svim donatorima i volonterima i članovima HKUD Hutovo koji su pomogli održavanju ove manifestacije. Također hvala i članovima gostujućih kulturno-umjetničkih društava koji su se unatoč lošim vremenskim prilikama presvukli u narodne nošnje i tako dočarali običaje svojih krajeva.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://hkud-hutovo.com