Izložba polaznika škole crtanja

Foto: http://www.zupa-gospeodzdravlja.com/

NEUM – Lijepo je kada se lijepe stvari poklope. Upravo se to dogodilo u subotu navečer u Neumu gdje je pred blagdan Duhova i podjelu sakramenta Prve svete Pričesti neumskim mališanima, upriličena prva samostalna izložba polaznika škole crtanja studija Neum. Među njima i nemali broj upravo, prvopričesnika.

Tridesetak mališana, mahom osnovnoškolaca, nekoliko srednjoškolaca, ali i nešto starijih zaljubljenika u ovu umjetnost, tako su pred znatiželjnim očima svojih sugrađana, dobili priliku pokazati svu raskoš svoga talenta. A ako je vjerovati riječima voditelja studija Neum, Jurinka Rajiča, njega u Neumu ne manjka, naprotiv, ima ga u izobilju.

Naglasio je to Rajič i u svome prigodnom govoru otvaranja izložbe, te pozvao sve Neumljane, osobito one nadležne, da njeguju taj dar koji ova mala sredina rađa kroza svoje najmanje. Okupljene je pozdravio i neumski načelnik dr. Živko Matuško, koji je izrazio osobito zadovoljstvo viđenim, te poželio sreću u radu neumskoj školi crtanja.

Podsjetimo, škola crtanja u ovom gradu razvila se kao sastavni dio Međunarodnoga festivala animiranog filma koji se već jedanaestu godinu za redom održava u Neumu krajem mjeseca lipnja. Kroz dvije i pol godine koliko egzistira, ova, slobodno možemo reći, umjetničko-odgojna inicijativa, kroz svoje je crtačko pero provela na desetine mladih ljudi, od kojih su neki zahvaljujući iskustvu stečenom u malom neumskom studiju obitelji Rajič, upravo crtanje kroz njegove razne varijante, odabrali za svoj životni poziv.

Sudeći prema oduševljenju malih umjetnika pohađanjem ove izvanškolske aktivnosti, to bi mogao biti tek početak.

Izložba polaznika škole crtanja u organizaciji Studija Neum, dodatno obogaćena izložbom originalnih radova, knjiga snimanja, kadrova, bojanki i stripova Jurinka Rajiča, u dvorani neumske župne crkve, bit će postavljena još nekoliko dana. Tako će svi koji su propustili otvaranje, imati priliku zaviriti u maštoviti svijet animacije i crtanja. A tko zna, možda i poželjeti biti dio ekipe koja petke i subote tijekom duge neumske godine poklanja umjetnosti, ali i ugodnom druženju.

 Nikolina – Nina Lovrić (r. Matić)

Izvor: Crkva na kamenu/www.zupa-gospeodzdravlja.com