Izvedba “Dive Grabovčeve” u Zagrebu

Pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i hrvatskoga člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu u subotu, 25. ožujka, upriličena je izvedba prve hrvatske opere u BiH “Diva Grabovčeva”.

Autor glazbe je don Dragan Filipović, stihove (libreto) je napisao fra Ante Marić, dok aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik.

Glazbeno-scensko djelo, opera DIVA, istinita je priča iz povijesti hrvatskoga katoličkog puka u Bosni i Hercegovini. Diva, Virginija, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, istiniti je povijesni događaj o žrtvi mlade djevojke koja je i po cijenu vlastitoga života sačuvala svoju čast, svoju vjeru i narodni identitet. Libreto opere oslonjen je na povijesni događaj, a glazba na etnoslog i glazbeni izričaj Hrvata katolika više hrvatskih naselja u Bosni i Hercegovini.

Opera je praizvedena 15. ožujka 2016. u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a sada je krenula prema Zagrebu, metropoli matične domovine.

Prisutni su mogli čuti i doživjeti nešto što ih je ispunilo ponosom i dalo im razloga da budu sretni što su Hrvati i katolici s tog ozemlja na kojem se Diva rodila, odrasla i kao mlada djevojka dala svojem rodu i svijetu svjedočanstvo iskrene moralne i ljudske vrijednosti.

Ono što je prisutne također učinilo posebno sretnim – to su zborovi, stotinu i deset pjevača Akademskoga zbora Pro musica i Akademskoga zbora Sveučilišta u Mostaru, koji interpretiraju operu i nose solističke dionice, a redom studiraju na Sveučilištu u Mostaru. Opera DIVA u Mostaru je tri večeri punila veliku dvoranu Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Ljudi su bili ganuti i o tomu dugo pričali. Vjerujemo da je tako bilo i u Zagrebu.