Knjiga kardinala Comastrija o Majci Tereziji iz Kolkate

Foto: www.duhovnost.net

“Upoznao sam sveticu” naslov je knjige o Majci Tereziji iz Kolkate, koju je napisao kardinal Angelo Comastri, Papin vikar za Grad Vatikan, a koju je ovih dana objavila izdavačka kuća Edizioni San Paolo. Kardinal u knjizi pripovijeda o svojim brojnim susretima s budućom sveticom, i čitatelju pruža niz priča, spisa i molitava o Majci Tereziji.
U razgovoru za Radio Vatikan o izvanrednom iskustvu, budući da je imao prigodu biti vrlo blizu utemeljiteljice Misionarki ljubavi, kardinal je prije svega istaknuo kako smatra da je susret s Majkom Terezijom iz Kolkate veliki Gospodinov dar. Svaki put kada sam ju susreo, u srce mi je ulijevala veliki mir. Činilo mi se gotovo kao da osjećam Božju nazočnost u njezinoj duši, dodao je kardinal te se prisjetio riječi kojima je jedan novinar opisao Majku Tereziju: Majka Terezija je poput otvorenoga prozora na kojemu se pojavio Bog, i nasmiješio se svijetu. U potpunosti se slažem s tim opisom, jer sam na svakom susretu s njom imao gotovo tjelesni osjećaj da se približavam Gospodinu, da osjećam Gospodina koji je očito bio u njezinoj duši, kazao je kardinal Comastri. Pritom je istaknuo riječi Majke Terezije koje je jednom prilikom kazala njemu osobno: “Jedini kovčeg koji ćemo ponijeti na drugi svijet jest kovčeg ljubavi”, te dodala: “Napuni ga, dok još imaš vremena, jer to je jedini kovčeg koji ćeš ponijeti sa sobom”.
Istaknuvši da je tajna Majke Terezije iz Kolkate bila molitva, kardinal Comastri prisjetio se njezina pohoda Ujedinjenim narodima. Kada ju je Perez de Cuellar, tadašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda, predstavio kazavši: “Predstavljam vam najmoćniju ženu na planetu. Ona je uistinu ustanova Ujedinjenih naroda, jer u njezinu su srcu siromašni čitavoga svijeta”, Majka je odgovorila: “Ja sam samo časna sestra koja moli”, te dodala: “Moleći, Isus mi u srce stavlja svoju ljubav. A ja ju nosim siromašnima cijeloga svijeta, siromašnima koje susrećem”. A onda je imala hrabrosti potaknuti nazočne u Ujedinjenim narodima: “Molite i vi, i primijetit ćete siromašne koji su blizu vas, možda čak u vašem susjedstvu”, kazao je kardinal.
Potom se osvrnuo na izvanrednu sposobnost Majke Terezije za komunikaciju sa svim ljudima, te posebno spomenuo s koliko je ljubavi primila princezu Dijanu, ali ne zbog toga što je bila princeza, nego zato što je bila Božje dijete. I kada je netko Majci Tereziji spomenuo njezin odnos prema Dijani, kazala je: “Nikada nisam primila princezu Dijanu; uvijek sam primila nesretnu Dijanu”. Znala se, naime, sagnuti nad trpljenje drugih, prinčeva, siromaha ili onih koji nisu ni jedno ni drugo, jer svi su bili djeca Božja, napomenuo je Papin vikar. Od brojnih susreta s Majkom Terezijom posebno je izdvojio prvi susret, kada mu je buduća svetica preporučila da zapamti kako smo bez Boga presiromašni da bismo mogli pomagati siromašnima. Samo moleći možemo ići siromašnima. U molitvi Isus mi u srce stavlja ljubav, a ja ju donosim siromašnima koje susrećem na svojem putu, rekla mu je tada blažena Majka Terezija.
Na novinarovu primjedbu kako ju je blaženom proglasio sveti Ivan Pavao II., apostol Božjega milosrđa, i kako će ju svetom proglasiti papa Franjo tijekom Jubileja milosrđa, te na pitanje možemo li za nju reći da je možda najveći svjedok Božjega milosrđa u ovo naše doba, kardinal se prisjetio jednoga novinara koji je ustrajno nastojao fotografirati oči Majke Terezije objašnjavajući: “Želim uslikati njezine oči, jer nikada nisam vidio tako sretne oči. Želio bih na neki način otkriti tajnu radosti u njima”. Na te je njegove riječi Majka Terezija odgovorila da je tajna vrlo jednostavna. Moje su oči radosne zato što moje ruke brišu mnoge suze. Činite i vi tako; imajte oči sretne poput mojih, rekao je kardinal Comastri navodeći riječi blažene Majke Terezije.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA