Koncert “Daruj nam mir”

Foto: https://www.zupa-svete-obitelji.hr/

ZAGREB – Koncert sakralne glazbe pod nazivom Daruj nam mir održan je u utorak, 16. travnja 2024. Koncert je ugostila zagrebačka župna crkva Svete Obitelji, Držićeva 31, a dio je praktičnoga dijela diplomskog ispita svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. don Ivana Marčića, mag. theol., univ. bacc. mus., studenta Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je istaknuo kako je ovaj susret izraz poštovanja i divljenja skladateljima koji su s ponosom pisali glazbu na svom jeziku i za svoj narod, narod bogate povijesti, radosti, patnje, molitve i Milosti koja čini ovaj narod onim što jest. Brojni okupljeni slušali su djela hrvatskih autora B. Papandopula, M. Lešćana, K. Odaka, F. Dugana i drugih, dok je posebnu pažnju privukla autorska skladba vlč. Marčića Gospodin je pastir moj. Na početku prisutne je pozdravio domaći župnik vlč. Danijel Dukić koji je izrazio oduševljenje mnoštvom okupljenih gostiju. Skladno višeglasje muzicirali su udruženi zborovi Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te mješoviti župni zbor “Marijan Mihelčić” župe Svete Obitelji, a pridružili su im se i renomirani solisti: Lončar, gđa Josipa – sopran, Lasić, gđa Mihaela – alt, Lucić, g. Mislav – tenor, Marof, g. mo. Vitomir – bariton, Kraljić, g. mo. Neven – orguljaš zagrebačke katedrale, Kraljić, gđa Josipa – alt i Skender, g. Marko – bas. Koncert je nastao pod mentorskim vodstvom gosp. Marka Magdalenića, izv. prof. art.
Koncertni program završen je opsežnim i monumentalnim djelom Jaganjče Božji iz Hrvatske mise B. Papandopula. Majstorski uvježbana, izvedena, rukovođena i emocionalno nabijena izvedba kao da je na tren približila nebeske sfere među zidove crkve. Gromoglasnim pljeskom i osmijehom na licima slušača, ali i izvođača okrunjen je marljivi rad i trud zboraša, solista i voditelja vlč. Marčića. Jedinstvo u različitosti svjedočeno je u skladbi Kraljice neba. Srčanom i zdušnom pjevanju okupljenih pridružili su se i pročelnik Instituta za crkvenu glazbu dr. sc. Crnčević fra Ante, dr. sc. Matoš gđa. Nikolina, pročelnica osmog odsjeka za glazbenu pedagogiju i tambure Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i mr. Kovač preč. Marko, biskupski vikar i kancelar Zagrebačke nadbiskupije.
U vremenima kada mnogi strepe nad vlastitim mirom i spokojem, u vremenima kada se mnoge pogreške iz prošlosti ponavljaju, u vremenima kada mir postaje luksuz, mnogima je posjeta ovom koncertu bila prilika za obnovu mira s Onim koji je jedini i istinski mir. Posljednjih nekoliko taktova iz djela Jaganjče Božji umirilo je ovo inače prometno sjecište i zavapilo daruj nam mir, Gospodine.
Nakon koncerta druženje je nastavljeno za obiteljskim stolom koji su pripremili aktivni vjernici ove Župe, a prigodan poklon i zahvalu za višegodišnje druženje i služenje vlč. Marčića predao je vjeroučitelj gosp. Denis Žvorc.

 

 

 

Izvor: Crkva na kamenu