Koncert “Progledaj srcem” u zagrebačkoj Ciboni

Foto: Laudato.hr

ZAGREB – Kako izgleda kad se pogled srca pretvara u pjesmu, ali ne bilo kakvu, nego molitvenu i slavljeničku, pokazalo je šest tisuća posjetitelja u košarkaškoj dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu u subotu 18. veljače. Treću godinu zaredom, trostruko veća publika (u odnosu na prvi koncert 2014. godine), odgovorila je na poziv i poticaj organizatora Laudato televizije (LTV), sudjelujući u gotovo trosatnom koncertu “Progledaj srcem”. Uglazbljena molitva i zahvala Bogu u aranžmanima poznatih uspješnica suvremene duhovne glazbe okupila je 10 izvođača, sveukupno 120 pjevača.

Svjetlo je najprije zapalio October Light s pjesmama ‘Naš Bog je velik’ i ‘Mnogo više’, a ‘Moj Isus’ i ‘Happy Day’ poruke su grupe The Messengers. Glazbenu molitvu nastavio je Zvonimir Kalić pjesmama ‘Ti cijeno neprocjenjiva’ i ‘Otvori oči mog srca’. S. Dijana Lončarek, najpoznatija hrvatska katolička reperica, darovala je prisutne izvedbama ‘Kako da te ne volim’ i Beatbox verzijom mix pjesama: ‘On među nas je došao’, ‘Odlučio sam slijediti Krista’ i ‘On je vladar’, koju je izvela s bogoslovom Matijom Sliškovićem. Kantautor fra Marin Karačić izveo je skladbe ‘Pustinja’ i ‘Promijeni me’.

Posjetiteljima iz svih dijelova Lijepe Naše pridružili su se i pridošli iz BiH, kao i skupine Hrvata iz Austrije i Münchena. U stanci o. Ike Mandurić, duhovnik Molitvene zajednice Srce Isusovo iz Zagreba, govorio je o preminulom prof. Tomislavu Ivančiću koji mu je, kako kaže, otkrio Boga. Nagovor je zaključio molitvom.

Notnu zahvalu i molitvu Bogu nastavili su svjedočiti Nadbiskupijski zbor mladih s ‘Jedina’ i ‘U onaj dan’. Gost iznenađenja bio je fra Ivan Matić, voditelj emisije ‘Novo srce’ LTV-a, prepoznatljiv po svojim izvedbama pjesama ‘Učitelju gdje stanuješ’ i ‘Samo tvoja ljubav Bože’. Večer je dodatno kulminirala nastupima sastava Božja pobjeda koji su izveli ‘O, Gospode, tako trebam Te’ i ‘Snagom Tvog imena’; Emanuel je značenje svoga ‘Bog s nama’ potvrdio i izvedbama ‘Spasenja moć’, ‘Divan si’, ‘Srce predajem Ti’ i ‘Zagledan u tebe’, a Zbor Mihovil priredio je završnicu s pjesmama ‘Princ mira’ i ‘Silan Bog’. Zaključna zajednička izvedba pjesmama ‘Kriste u Tvoje ime’ i ‘Mi želimo uzdići Isusa’ bila je odgovor na očekivanu želju publike da još malo druguje s izvođačima, koje je pratio orkestar pod ravnanjem Gorana Kovačića.
Marin Periš i s. Dijana Lončarek, voditelji tijekom koncerta, kao Dalmatinac i Zagorka svojom su animacijom htjeli potaknuti na potrebu povezivanja hrvatskog naroda, međusobno razumijevanje i stvaranje zajedništva. Potaknuli su mlade na odvažnost u ostvarenju životnog zvanja i poziva: kao bračni supružnici ili Bogu posvećene osobe. ‘Ako želiš ostvariti san, dođi u samostan’ šansonijerski je pozvala s. Dijana, a Periš je podržao rep pjesmom kakvi su sve ljudi u samostanu, dar Crkvi i svijetu.

Koncert je održan kao podrška djelovanju LTV-a, uz poticaj prisutnima da se učlane u Klub prijatelja LTV-a. “Koliko ste kava popili danas? Nama treba samo jedna mjesečno od svakoga od vas”, u svom je stilu pozvao Periš na širenje podrške Laudato televiziji kao specijaliziranom vjerskom kanalu koji se, uz gledanje putem kabelskih platformi, u zagrebačkom i karlovačkom području može gledati i zemaljskim putem. I ‘Progledaj srcem’ je dodatni impuls koji pomaže želju Laudato televizije da se zadobivanjem zemaljske koncesije njen program emitira postupno u preostalim digitalnim regijama Hrvatske, u svakom domu Lijepe naše. Djelovanje LTV-a pomogla je na koncertu i mogućnost kupnje majice s natpisom LTV-a i CD-a ‘Progledaj srcem – Volume 1’.

U publici svih generacija, uz dominantnu prisutnost angažirane hrvatske katoličke mladeži, bili su i brojni svećenici, redovnici i redovnice. Kao znak ohrabrujuće podrške, osobito je pozdravljena prisutnost nadbiskupa Alessandra D’Errica, apostolskog nuncija u RH i velikog podupiratelja LTV-a; fra Jure Šarčevića, predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica; te mons. Antuna Sentea, rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu koji je i voditelj emisije ‘Prozor sv. Josipa’ LTV-a. Na osobit način pozdravljena je i mr. Ksenija Abramović, direktorica LTV-a, zahvaljujući čijem entuzijazmu i inicijativi LTV i djeluje.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA