Konjanički put u Kruševu

Foto: http://www.zupa-krusevo.org/

Već odavno nekolicina ljubitelja konja razmišlja kako ujediniti konjanike s prostora Hercegovine u zajedničke manifestacije. Razgovaralo se o više ideja. Prije dvije godine odlučilo se krenuti. Zamislili su da konjanici krenu iz različitih krajeva od Buška Blata, Goranaca, Mostarskoga blata do u Kruševo, te da se tu okupe na noćenje i da iz Kruševa na Cvijetnicu krenu u Međugorje i u Međugorju sudjeluju u procesiji. Tako je i bilo prošle 2015. Bio je to velika odluka i teška organizacija ali se krenulo. Tada se vidjelo da je teško nešto svečanije organizirati zbog korizme, Cvjetnice, Velikoga tjedna. Ove godine se pokušalo tražiti prihvatljiviji termin pa se odlučilo “Konjički put” organizirati u Kruševu na Mali Uskrs – 3. travnja. Konjička staza je zamišljena od Doma do župne crkve.

U nedjelju, na Mali Uskrs, 3. travnja okupilo se sedam konjanika s jednom kočijom kod Doma. U 10,15 sati krenuli su prema župnoj crkvi. U dvorištu župne crkve zadržavali su se do početka misnoga slavlja koje je započelo u 11 sati. Po dolasku u župno dvorište slijedilo je fotografiranje, druženje, razgovori, prisjećanje na ona vremena kad je veći broj domaćinstava u Kruševu imao konja i s njim “velikim prijateljem” hranilo cijelu obitelj…

Program “Konjičkog puta” uzveličali su i obogatili predstavnici starije skupine iz Kulturno-umjetničkog društva Kruševo. Došli su odjeveni u narodnim nošnjama. Sjeli su u crkvi u prvim klupama. Poslije Mise počastili su okupljene s nekoliko pjesama, a s pjesmom se nastavilo za vrijeme domjenka.

Misno slavlje je predvodio župnik Kruševa don Ljubo Planinić. Za vrijeme Mise pjevao je zbor mladih Horeb. Čitanja su navijestili konjanici: Mario Čule i Ivana Krezić. Ministrirali su ministranti Prvoga razreda srednje škole.

Poslije Mise u prostorijama Kulturno-umjetničkog Društva organiziran je za sudionike konjičkoga puta i za predstavnike Kulturno-umjetničkog društva Kruševo domjenak.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-krusevo.org/