Najavljen međunarodni znanstveni skup “Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima”

Foto: IKA

Međunarodni znanstveni skup “Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima” predstavljen je u ponedjeljak 17. listopada na konferenciji za medije održanoj u dvorani sv. Ivana Pavla II. (bivšem samostanu Sv. Klare) u Dubrovniku. Na konferenciji su govorili dubrovački biskup Mate Uzinić, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić.
Biskup Uzinić podsjetio je “da se nalazimo u jubilarnoj Godini sv. Vlaha kojom obilježavamo 1700. obljetnicu mučeničke smrti sv. Vlaha i 600. obljetnicu dubrovačkog zakona o prestanku trgovine robljem”. “Ovim znanstvenim skupom želimo tu prošlost rasvijetliti, ali ne želimo u toj prošlosti ostati nego iz te prošlosti, koja je uvijek učiteljica života, želimo doći do naše sadašnjosti da pokušamo i nju osvijetliti osobito u dimenzijama mučeništva i ropstva”, rekao je. “Nije mučeništvo samo stvar prošlosti kao što to nije ni ropstvo nego su oni, nažalost, svojstveni i našoj sadašnjosti. Ovim simpozijem ne želimo ostati samo u prošlosti nego želimo ta iskustva prenijeti u sadašnjost kako bismo bolje mogli odgovoriti izazovima našega vremena i u jednoj i u drugoj dimenziji”, rekao je biskup.
Gradonačelnik Vlahušić istaknuo je kako ovaj skup nije nastao slučajno nego se željelo pogledati malo dublje u prošlost, a ne gledati samo nedavni rat, stradanja, patnje, razaranja koje ni do danas nisu završili. U oko 1500 godina dugoj povijesti grada Dubrovnika odluka gradskog senata o ograničavanju ropstva prije 600 godina bila je jedna prvih od takvih odluka u svijetu, ali se od toga danas nije želio praviti neki veliki događaj i marketing. Ta odluka nastala je kao simbioza vjerskoga, katoličkoga, kršćanskoga i jednog svjetovnog Dubrovnika. Danas su svijetu aktualna pitanja migranata i trgovine ljudima, pa bi i ovaj skup mogao pokazati kako se iz prošlosti može učiti za sadašnjost, rekao je.
Mons. Palić rekao je kako su u organizacijskom odboru simpozija i akademik Nenad Vekarić i dr. Ivica Prlender. Skup će biti prožet s dvije cjeline: fenomenom mučeništva, kako u prošlosti tako i danas, te interpretacijom dubrovačkog propisa iz 1416. godine o ograničenju prodaje robova i situacija u srednjem vijeku povezana s trgovine robljem. “Fenomen sv. Vlaha obrađivan je u različitim knjigama i na različitim skupovima na različite načine, ali se to njegovo mučeništvo prikazivalo usputno. Htjeli smo na temelju njegovog mučeništva pokazati kako je sv. Vlaho i danas aktualan s onim što je bio, a bio je biskup i mučenik, a mi ga u Dubrovniku osjećamo kao svoga zaštitnika”, istaknuo je generalni vikar. Vjerujem da smo svi znatiželjni što će renomirani stručnjaci, teolozi, povjesničari, pravnici koji su se odazvali promišljanju o ovim temama skupa i situaciji u kojoj živimo, još osvijetliti, rekao je mons. Palić i pozvao sve koje ta tema zanima da slobodno dođu i prate skup.
Znanstveni skup će biti otvoren u petak 21. listopada u 9.30 sati. Prvoga dana skupa bit će održana sljedeća izlaganja: “Mučeništvo kao jedno od obilježja prvih kršćanskih vremena” (dr. Božo Goluža), “Pravnopovijesna interpretacija dubrovačkog propisa iz 1416. o ‘ograničenju prodaje robova'” (dr. Nella Lonza), “Mučeništvo – izraz ljubavi ili posljedica fanatizma” (dr. Petar Palić), “Čovjek slika Božja – temelji kršćanske antropologije” (dr. Anton Tamarut), “Rob u familiji: rimski koncepti između Katona Starijega i Plinija Mlađega” (dr. Bruna Kuntić – Makvić), ” Kršćanstvo i ropstvo u kasnoj antici” (dr. Ivan Bodrožić), “Ranosrednjovjekovni oblici ropstva na teritoriju dubrovačke komune” (dr. Ivica Prlender), “Štovanje Sv. Stjepana Prvomučenika u ranosrednjovjekovnom Dubrovniku: mučeništvo u temeljima grada” (dr. Zdenka Janeković-Römer) i “Trgovina robljem u Dubrovniku, od kraja XIII. do XV. stoljeća” (Zoran Perović, prof. ), “Roblje u bosansko-dubrovačkim odnosima u razvijenom srednjem vijeku” (dr. Esad Kurtović). Rasprava je predviđena za 12.15 i 14 sati.
Drugog dana skupa u subotu 22. listopada izlaganja počinju u 10 sati. Teme i predavači su: “Banka milosrđa –’mons pietatis’ – kršćanski odgovor na dužničko ropstvo” (dr. Josip Sopta), “Oporučno oslobađanje robova ‘pro anima’ u srednjovjekovnom dubrovačkom pravu” (dr. Marko Petrak), “Ratno roblje: pravni status i sudbine zarobljenih Osmanlija u doba Kandijskog rata (1645.-1669.)” (dr. Domagoj Madunić). Nakon toga slijedi rasprava. U 11 sati počinje posljednji niz izlaganja: “Ropstvo u Morejskom ratu na istočnoj obali Jadranskog mora (1684.–1699.): novi pristupi staroj temi” (Drago Roksandić), “Ropstvo u Osmanskom Carstvu: o slučajevima robova ugarskog, slavonskog i hrvatskog podrijetla zabilježenima u sidžilima sarajevskih kadija iz druge polovice 16. stoljeća” (dr. Kornelija Jurin Starčević) i ” Vodopićeva ‘Robinjica’ među hrvatskim književnim robinjama” (dr. Slavica Stojan). Diskusija je predviđena za 12.45 sati. Zatvaranje radnog dijela skupa bit će u 13.15 sati.
Prvoga dana skupa 21. listopada u 19.30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. bit će održan prigodni kulturno-umjetnički program u sklopu kojega će biti prikazan “Grad na srcu Sveca”, izvorni filmski zapis s jubilarne Feste sv. Vlaha 1972. godine i održan koncerti klape “Kaše”.
U srijedu 19. listopada u 19 sati u predvorju dvorane sv. Ivana Pavla II. bit će otvorena izložba fotografija “Obnovljena crkva Sv. Vlaha okom kamere članova Fotokluba Marin Getaldić”.
Znanstveni skup organizira Dubrovačka biskupija u suradnji s Gradom Dubrovnikom, a skup se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA