Nastup HKUD-a Vrisak “Na Petrovu ognjištu“ u Posušju

Foto: Cnak

U nedjelju 13. svibnja 2018. u 17,30 sati održana 3. dječja smotra folklora “Na Petrovu ognjištu“ u organizaciji Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva fra Petar Bakula iz Posušja, i to ovoga puta u športskoj dvorani u Posušju, a ne u Batinu pokraj fra Petrove rodne kuće. Razlog toj preinaci mjesta održavanja jest bojazan od možebitne kiše.

Nakon pozdrava predsjednika Općinskoga vijeća Ivana Lončara i voditeljice ovoga programa, a inače radijske djelatnice na Radio postaji Posušje Marije Budimir uz domaćina i organizatora sudjelovali su folklorni ansambl Napredak iz Bugojna, KUD Zrinski – Brodski Stupnik (Hrvatska), HKUD Vrisak iz Vira, te Udruga Dubrovački primorski svatovi – Dubrovačka Gornja Sela.

Program je trajao sat i pol, a potom su dodijeljena priznanja voditeljima ovih skupina, što njeguju hrvatsku narodnu baštinu, te je uslijedio domjenak. Svojim pljeskom prisutni promatrači su čestitali svim sudionicima, a napose članovima HKUD-a Vrisak iz Vira, koji su prvi put nastupili sa svojom voditeljicom i predsjednicom Društva učiteljicom Dijanom Galić.

HKUD Vrisak osnovano je 28. kolovoza 2017., registirano je u Općini Posušje i ima svoj Statut, pečat i vodstvo. Okuplja članove iz Podbile, Podzavelima, Zagorja, Vinjana i Vira gdje mu je i sjedište. Cilj mu je očuvanje, promicanje i razvijanje kulture, tradicije i običaja Hrvata, prvenstveno u ovom dijelu Hercegovine, a i širem području. Trenutačno broji oko 70 članova.

Članovi Društva podijeljeni su u tri skupine. Prvu skupinu čine djeca do 10-11 godina, koja su ovom zgodom i nastupila, u drugoj su skupini djeca od 12 godina, mladi i odrasli, dok se u treću skupinu ubrajaju članovi podupiratelji Društva, koji podržavaju i podupiru njegov rad. Iako dobna granica nije ograničena, vrijedi istaknuti kako je najmlađa članica za sada 5-godišnja Ivana Čamber, a veliku podršku Vrisku daje iskusni folkloraš Božo Tolo, koji je prije 40 godina sudjelovao i u ondašnjim folklornim društvima Zvuci kamena. Nakon održanih upisa i prijava početkom mjeseca listopada 2017., započele su vježbe koje se održavaju u prostorijama Osnovne škole Franice Dall’era u Viru. Formirane su tri sekcije: diplarska, gangaška i folklorna. Uči se brzo i vježba se puno uz tek kratke predahe što ih dopuste vješte voditeljice Gabrijela Širić i Marina Vranjković, članice HKUD-a fra Petar Bakula iz Posušja.

Sam naziv Vrisak s dvojakim je značenjem i višeznačnom porukom. Njime se htjelo skrenuti pozornost na ljepotu i očuvanost naše prirode s brojnim ljekovitim biljkama, poput vriska, a s druge strane vrisak je krik i poziv. Uz njegovanje naše kulturne baštine i izvornog folklora želi se sačuvati od zaborava pjesme naših pradjedova i naša hrvatska narodna kola. HKUD Vrisak poziva sve koji se mogu i žele uključiti u Vrisak, te biti dio lanca prepletenih ruku, kako bismo time skupa razvijali duh zajedništva i svekolikoga stvaralaštva.

Izvor: Crkva na kamenu