Noć muzeja na Humcu

Foto: http://www.ljportal.info/

HUMAC – Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja”, koja se održala u petak, 27. siječnja, u muzejima, galerijama i ustanovama za kulturu  diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine organizirana je po prvi put u Franjevačkom samostanu na Humcu. Program je započeo u dvorani sv. Ante predavanjem o “Humačkom muzeju” koje je održao arheolog prof. Mirko Rašić.
U Franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu nalazi se najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. U obnovljenom muzeju izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba do naših dana. Izložena je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku na području današnje Bosne i Hercegovine.

Hercegovački svećenici su naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima. Od osnutka Hercegovačke franjevačke provincije razmišljalo se i o ostvarenju ideje fra Petra Bakule o otvaranju muzeja koji bi imao i prosvjetiteljsku ulogu. U proljeće 1884. godine fra Anđeo Nuić preuređuje jednu samostansku prostoriju u prvu muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini. Današnji muzejski prostor uređen je 2002. godine.

Nakon prigodnog programa u Dvorani sv. Ante uslijedilo je razgledanje Galerije Majka i Muzeja koji su bili otvoreni sve do ponoći.

Ljubušaci su s oduševljenjem podržali “Noć muzeja” što potvrđuje broj posjetitelja koji su posjetili samostan na Humcu, poslušali predavanje i obišli muzejski prostor uz stručnu pratnju arheologa  Mirka Rašića i humačkih svećenika.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.ljportal.info/