Obilježena 850. obljetnica posvećenja Katedrale svetog Tripuna u Kotoru

Foto: www.radiodux.me

Slavlje je započelo snimkom liturgijske skladbe “Tollite portas” iz misala kotorskoga biskupa Grimualda (1090.) kojom je 19. lipnja prije 850 godina Katedrala posvećena. Iz toga misala prepisane su note i prilagođene suvremenom notnom sustavu.
Crkve, Božji hramovi, su kao i ljudi, slave svoje rođendane, pa i ova Katedrala svetoga Tripuna slavi svoj 850. rođendan. Malo je koja katedrala iz razdoblja srednjega vijeka, a da su sačuvane njezine, nazovimo ih ‘krštenice’, diplome o posveti. Na sreću, Kotorska katedrala ima sačuvanu svoju ‘krštenicu’ koja se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Njezina preslika bit će izložena i u našoj katedrali – kazao je mons. Belan.
Katedrala svojom drevnošću i pokretnim umjetničkim fondom kojega čine predmeti nastali u vremenskom rasponu od IV. do XX. stoljeća, predstavlja najznačajniji i najviše istraživani spomenik sakralne arhitekture na tlu današnje Crne Gore.
Pošta Crne Gore, na inicijativu Ordinarijata Kotorske biskupija, objavila je prigodnu poštansku marku za posebne prilike u čast ovog jubileja. Marka pod nazivom “850 godina Katedrale svetog Tripuna”, stavljana  je u promet na dan kada je katedrala posvećena – 19. lipnja.

Izvor: Crkva na kamenu//www.laudato.hr