Otkrivena bista virskoj učiteljici Franici Dall’eri

Foto: http://www.pobijeni.info/

Proslava Dana domovinske zahvalnosti u Viru kraj Posušja, po 16. put, započela je 4. kolovoza trima događajima. Najprije je služena sv. Misa za Domovinu u kapelici Isusova Uskrsnuća na groblju u Viru. Predvodio ju je virski župnik don Ilija Drmić uza suslavlje fra Miljenka Stojića. Nakon sv. Mise održan je prigodan program u čast otkrivanja biste cijenjene učiteljice u Viru Franice Dall’era pred OŠ u Viru. Nastupili su gangaši, recitatori, vokalni sastav Bellcanto izveo je “Lijepu našu”… Među brojnim sudionicima bio je i dekan FPMOZ-a prof. dr. sc. Mario Vasilj. Skupu se obratio i načelnik općine Posušje Branko Bago prigodnim riječima, naglasivši da se nalazimo u slobodarskom i ponosnom Viru.

O slavnoj učiteljici Franici Dall’era govorila je ravnateljica OŠ Vir Mirjana Mikulić. U njezinom poduljem životopisu istaknula je kako je pogrješkom stigla umjesto u Vir kraj Zadra u posuški Vir daleke 1940. Istaknula je veliki doprinos i za školu i za cijeli Vir njezinim nesebičnim radom u više pravaca.

Osnovna škola u Viru nosi ime pokojne učiteljice Franice Dall’era, djevojački Medić. Rođena je u Dubrovniku 2. prosinca 1907., a umrla je 11. siječnja 1986. Sahranjena je na groblju Boninovo u Dubrovniku. Osnovnu školu završava u rodnom Dubrovniku, a pet razreda učiteljske škole u Zagrebu gdje je stekla zvanje učitelja “treće vrste”. Zapošljava se u Trećoj pučkoj školi u Metkoviću, a potom dobiva “dekret” Zemaljske vlade iz Zagreba kojim se premješta u Vir (misleći na Vir kod Zadra). Franica se na našu sreću, greškom uputila u naš Vir kod Posušja u kojem je tada bila četverogodišnja osnovna škola.

Gđa Franica u Vir dolazi 15. rujna 1940. U povodu svoga dolaska zatekla je jednu skučenu zgradu, koja je rađena od 1927. do 1933. god. i u njoj se izvodila nastava.

Sagledavši stanje, Franica prilazi organiziranju dogradnje stare zgrade koju uspijeva i sagraditi. Od svog dolaska obnaša i dužnost ravnateljice škole. Bila je vrlo stručna, organizira izvannastavne aktivnosti, sudjeluje u kulturnom djelovanju škole i osniva 1956. god. KUD Zavelim, te je bila predsjednica KUD-a dugi niz godina. Društvo je osim prosvjetnih radnika obuhvatilo i seosku omladinu. Pod vodstvom Franice ostvarena su dva kola: Brankovo kolo i Virsko kolo.

Kod naroda uživa veliko poštovanje i simpatije tako da je Virani od milja zovu “naša Frana Vranica”.

Ulaže samu sebe u različite školske družine, a posebice u družinu ručnoga rada, čiji likovni uradci još i danas rese unutrašnjost naše škole. Sve svoje umijeće, nadahnuće i sva svoja djela s učenicima napravila je u staroj školi na brdu kod župne crkve sv. Jure. Nije imala sreće raditi u današnjoj školskoj zgradi jer je umirovljena školske 1974./1975. godine, a današnja školska zgrada počinje s radom 18. listopada 1978.

Svoje umirovljeničke i staračke dane provodi u rodnom Dubrovniku u stanu koji su joj zajedničkim sredstvima kupile Osnovna škola Vir i Općina Posušje.

Predstavnici škole kao i Općine svake bi godine posjećivali našu Franu i odnosili joj posebne darove u čast zahvalnosti i nesebičnog darivanja našem virskom puku.

Virani, osim “pokoj njezinoj duši” i sto puta izražene riječi hvale, zahvalili su joj zaista na najljepši način, a to je da njezino ime Osnovnoj školi u Viru ostane trajna zahvala ovoga puka ženi učiteljici koja je s ljubavlju poklonila svoj radni vijek Viru i njegovim mladim naraštajima.

Nastava je sredstvo koje ima za cilj da svestrano i harmonijski razvija dužnost čovjeka. U ovome je ova škola potpuno uspjela otvaranjem prve školske izložbe učeničkih radova iz tehničkog obrazovanja i likovne kulture 20. lipnja 1957. Postignuti uspjeh prve izložbe bio je veoma motivirajući učiteljici Franici i đacima za daljnji rad. Nizale su se školske izložbe kao i školske godine pa su uskoro te izložbe postale tradicija ove škole. Teško bi bilo odrediti u kojoj se godini najviše uspjelo. Najbolji dokaz uspjeha jesu citati koji se navode u knjizi utisaka i dojmova.

Jedan od njih glasi ovako: “Više nego pohvalno da je Osmogodišnja škola na kraju prve godine postojanja upriličila školsku izložbu. Izložba je bogata i dobro organizirana. Radovi uvjerljivo govore o smišljenom radu, upornosti i stvaralačkom oduševljenju učitelja. Želim da se ovakve izložbe redovno nastave.” (B. Pejković, 23. lipnja 1957.).

U školskim godinama 1966./67., 1967./68., 1968./69., 1969./70. i dalje izložbe tehničkog obrazovanja nisu priređene pa je prekinuto s tom tradicijom. Od 1967. god. Franica više ne predaje predmet tehničkog obrazovanja, ali i dalje vodi likovni odgoj pa se s tim izložbama nastavlja i dalje.

Likovnu izložbu 14. lipnja 1971. posjetili su predstavnici Pedagoškog zavoda iz Mostara: direktor PZ Sulfikar Džankić, savjetnik za likovni odgoj prof. Jusif Nikšić, direktor Radničkog univerziteta u Mostaru Božo Budimir, predsjednik Zajednice za obrazovanje Mustafa Udovičić i politički rukovoditelj iz Posušja Ante Budimir. Ova izložba je jedna od najuspješnijih, a Franičina svestranost osim navedenih aktivnosti vidi se i u stvaranju raznih recepata za domaćice. Kako bi i dalje ostala u našem sjećanju, a kod mlađih pobudila zanimanje za stvaralaštvo želimo izdati knjigu s njezinim receptima i proširiti saznanja o njoj.

Bistu su zatim otkrili načelnik Branko Bago i ministrica ZHŽ-a Ružica Mikulić, a blagoslovio ju je fra Miljenko Stojić. Bista je inače djelo akademskog kipara Zdenka Galića. Potom je održana prigodna tribina u prostorijama OŠ Vir. Najprije je govorio fra Miljenko Stojić, vicepostulator Postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”. Predstavio je knjigu fra Ratimira Kordića “Fratar, narodni neprijatelj”. Knjiga uz ostalo govori i o fra Slobodanu Lončaru koji je kršten u župi sv. Jure u Viru 3. ožujka 1915., a ubijen je oko 13. veljače 1945. u Ljubuškom. Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž govorio je nakon toga o HVO-u i doprinosu HVO-a u akciji “Oluja”. Poznato je da su pobjedonosnoj akciji Hrvatske vojske u operaciji »Oluja« prethodile akcije »Zima ’94.«, »Skok 1«, »Skok 2« te »Ljeto ’95.« koje su HV i HVO izveli na prostoru Herceg Bosne.

Zatim, 5. kolovoza, obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca Općine Posušje i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Proslavu je svečano otvorio načelnik Branko Bago, koji je između ostaloga istaknuo: »Svima čestitam Dan domovinske zahvalnosti, a na poseban način organizatorima koji već 16 godina svojski rade na proslavi blistave Oluje, ali i svih ratnih uspjeha HV-a i HVO-a. To su bili preduvjeti za Oluju s potporom iz BiH«, kazao je načelnik Bago. Potom se program nastavio kulturno-športskim igrama i zabavom te završio tradicionalnom bikijadom.

 

 

Izvor: Crkva na kamenuhttp://www.pobijeni.info//