Otvaranje 11. Danâ kršćanske kulture u Dubrovniku

Foto: http://dubrovniknet.hr

Jedanaeste Dane kršćanske kulture u Dubrovniku otvorio je u subotu, 12. ožujka u crkvi sv. Dominika dubrovački biskup Mate Uzinić.
Pozdravljajući sve nazočne biskup je zahvalio svima koji su organizirali ovogodišnje Dane, koji imaju jedan novi pečat. „Drago mi je da je ova manifestacija poticaj svima nama koji dolazimo na različite programe da uživamo u različitim sadržajima kršćanske kulture, kao i da je ona poticaj stvaranju novih djela kršćanske kulture,” rekao je biskup. Osvrćući se na prvo djelo koje će biti izvedeno nakon otvaranja, praizvedbu opere „Diva Grabovčeva”, biskup je kazao kako se kroz glazbu i stihove te opere može susresti osobu koja je svojim životom do kraja pokazala što znači biti kršćanin, a što može biti poticajno i današnjim kršćanima. Svima ostalima to može biti poticaj u življenju općeljudskih vrijednosti.
Nazočnima su se obratili i pročelnica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Rina Kralj Brassard i prior dominikanskog samostana fr. Matijas Farkaš.
Pročelnica Kralj Brassard je kazala kako ove godine manifestacija Dani kršćanske kulture, koja traje od 12. do 21. ožujka, ima iznimno bogat program koji se sastoji od 14 izvedbi, među kojima 6 glazbenih. Organizira je prvi put Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. Obilježje manifestacije u Dubrovniku je zajednički rad crkvenih i svjetovnih ustanova, pa se tako ove godine Dani održavaju u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Kinematografima Dubrovnik i Kazalištem Marina Držića, istaknula je pročelnica.
Dobrodošlicu u crkvu sv. Dominika nazočnima je izrazio prior Farkaš, izrazivši radost što je otvorenje u njihovoj crkvi u godini kada dominikanci slave 800. obljetnicu reda. „Dominikanska crkva sv. Dominika je oduvijek bila mjesto u kojem su vrsni dubrovački i svjetski glazbenici imali prigodu izraziti svoje umijeće”, napomenuo je prior i poželio svima da uživaju u praizvedbi opere.
Nakon otvorenja uslijedila je koncertna praizvedba opere „Diva Grabovčeva” za koju je libreto napisao fra Ante Marić, glazbu skladao mo. don Dragan Filipović, a aranžman napravio Fedor Vrtačnik.
Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Akademskim zborom Pro Musica i Zborom glazbene umjetnosti iz Mostara dirigirao je mo. Domeniko Briški. U ulozi Dive Grabovčeve nastupila je mezzosopranistica Monija Jatrak. Ostale uloge izvrsno su izveli solisti: Davor Radić (otac), Anita Ljubić (majka), Monika Bule (Kata), Marija Škobić (Manda), Marijana Markotić (Jelena), Karlo Milićević (Arslanaga), Toni Nežić (Džaferbeg), Marijo Krnić (Tahirbeg), Mario Bevanda (Risto), Hrvoje Merdžo (Mane) te djevojke iz klape „Drača” (zajedno kao vile i pojedinačno kao vile Gorkinja, Izvorkinja i Jezerkinja). Publika je izvođače na kraju nagradila dugotrajnim pljeskom.
Opera „Diva Grabovčeva” u tri čina, kroz 14 slika, prikazuje život djevojke katolkinje Dive Grabovčeve iz hrvatskog naroda, koja je u 17. stoljeću živjela u Bosni za vrijeme turske vladavine. Zbog toga jer se odbila udati za turskog bega biva ubijena. Pokopana je na Vran planini, a njezin grob je od tada do danas mjesto hodočašća.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA