Otvoren Dijecezanski muzej u Požegi

Foto: IKA

Prigodnom svečanošću na trgu Svete Terezije 1. listopada otvoren je Dijecezanski muzej u Požegi. Prigodni program vodio je Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola a prisustvovali su biskup Antun Škvorčević, Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, svećenici, gradonačelnici gradova i načelnici općina na području Požeške biskupije te uzvanici iz svijeta kulture.
Nakon što je trubač odsvirao geslo Požeške biskupije “Krist danas i uvijeke, Aleluja!”, trajni đakon Zdravko Ticl i bogoslov Matej Siluković izveli su prigodni recital u kojem su podsjetili nazočne na riječi pape Ivana Pavla II. iz apostolskih pisama o utemeljenju Požeške biskupije.
Potom se okupljenima obratio biskup Škvorčević, istaknuvši da se Dijecezanski muzej otvara u ozračju 19. godišnjice uspostave Požeške biskupije. Posebno je naglasio dragocjenost predmeta koji se čuvaju u Muzeju a pripadali su crkvama razorenima u II. svjetskom ratu i Domovinskom ratu, među kojima je i župa Voćin. Zahvalio je i restauratorima koji su oštećenim predmetima vratili izvornu ljepotu te svim uzvanicima za sudjelovanje na svečanosti otvorenja Dijecezanskog muzeja.
Nakon biskupa riječ je uzeo Mario Beusan, autor idejnog projekta uređenja interijera Muzeja te muzeološke koncepcije i oblikovanja trajnog postava, zatim Mirjana Repanić Braun koja je govorila o Zbirci sakralnog slikarstva i kiparstva u Dijecezanskom muzeju. Potom je o zbirci moderne i suvremene umjetnosti govorila Ivanka Reberski, a na kraju se prigodnim riječima uzvanicima obratio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.
Na završetku svečanosti biskup Škvorčević kazao da ima dragu zadaću pozvati ministra Hasanbegovića i sve druge uzvanike u zgradu Dijecezanskog muzeja te je otvorio njegova vrata i s njima razgledao njegov trajni postav. Program otvorenja Muzeja popratio je pjevanjem katedralni mješoviti zbor pod vodstvom Maria Večerića.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA