Otvorena obnovljena knjižnica dominikanskoga samostana u Starom Gradu

Foto: IKA

Obnovljena knjižnica dominikanskoga samostana Sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru otvorena je u subotu 24. rujna u povodu proslave 800. obljetnice dominikanskoga reda. Samostansku knjižnicu “Dominik” otvorio je povjesničar umjetnosti akademik Tonko Maroević iz Staroga Grada. Knjižnicu “Dominik” razgledali su zatim brojni posjetitelji, među kojima i novi provincijal hrvatskih dominikanaca dr. fr. Slavko Slišković. Kroz obnovljenu knjižnicu posjetitelje je proveo samostanski starješina fr. Mario Marinov.
Ova biblioteka nije samo sakralna. Građa koja je u njoj sakupljena ima svoju vrijednost. Iz sakupljene građe moguće je doznati mnogo toga važnoga i o ovome gradu. Samostanska biblioteka registar je vrijednih dokumenata, poručio je akademik Maroević na otvaranju knjižnice. Ustvrdio je da su samostani uvijek bili mjesta sabranosti, a tekstovi u samostanima uzroci jedne duhovne stvarnosti. Nadam se da će obnovljena biblioteka potaknuti nova čitanja i da će njezini posjetitelji u njoj osjetiti sabranost i mir, istaknuo je, između ostaloga, domaći akademik, podijelivši radost s okupljenima zbog postojanja jedne takve knjižnice u Starom Gradu.
Samostanska knjižnica započela je svoj život utemeljenjem samostana 1481. godine, i od tada do danas nastavila se širiti i obogaćivati. Uz rukopise i inkunabule knjižnica okuplja djela iz područja teologije, filozofije, povijesti, duhovnosti, prava, glazbe, umjetnosti, arheologije i medicine. U njezinu fundusu nalaze se još i enciklopedije, monografije, leksikoni, rječnici, različiti priručnici i periodika. Knjižnicu su obogatili i ugledni Starograđani darivanjem svojih knjiga i arhivskoga materijala.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA