Predstavljen priručnik za vjeroučitelje „Iskustvo susreta“

Foto: www.ssf.hr

ČAKOVEC – U petak, 2. prosinca 2016., u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu predstavljen je priručnik za vjeroučitelje „Iskustvo susreta“ autorice s. Vlatke Dujmović. Na početku predstavljanja riječ pozdrava uputio je Ivan Pranjić, profesor hrvatskog jezika u Gimnaziji Josipa Slavneskog u Čakovcu te predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Kao recenzent priručnika u svom govoru istaknuo je: „Knjigom Iskustvo susreta s. Vlatka Dujmović pokušava prekoračiti jaz između Etike i Vjeronauka pokazujući da je Vjeronauk jedan ozbiljan segment hrvatskoga školskog sustava koji je i metodičko-didaktički sasvim dorastao svim zahtjevima suvremenoga školstva.“

Sestra Kata Karadža, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, uputila je riječ pozdrava i zahvale svima prisutnima. U svom obraćanju i osvrtu na priručnik koji je ugledao svjetlo dana kazala je: „Drago mi je reći da priručnik znamenito naslovljen Iskustvo susreta, nije nastajao po narudžbi nekog izdavača, već je plod brižnog i ustrajnog rada naših sestara vjeroučiteljica i katehistica, i to tijekom jednog desetljeća. Možemo reći da su stranice ovog priručnika svojevrsno svjedočanstvo zajedničkog hoda i iskustva sestrinskog susreta. Iskustva se dijele. Iskustvom se drugoga obogaćuje. Zato vjerujem da će svi oni, koji budu posegnuli za ovim priručnikom, naći ne samo korisne smjernice i materijale, već osjetiti radost i bogatstvo iskustva dijeljenja.“ Na kraju svog obraćanja zahvalila je sestrama koje su svojim aktivnim sudjelovanjem na Katehetskom danu dale svjedočanstvo ljepote zajedničkog rada, svjedočanstvo iskustva susreta, a samim tim doprinijele i stvaranju samog priručnika.

Denis Barić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je uradio stručnu lekturu i korekturu, predstavio je priručnik. U svom jasnom i detaljnom izlaganju rekao je kako je u priručniku itekako hvalevrijedna povezanost teorijskog i praktičnog. „Zadivljuje činjenica da je navedeni priručnik iznjedren iz katehetskog susreta Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije koje svoje iskustvo susreta, znanja i stručnog djelovanja tijekom jednog desetljeća nisu zatomile u sebi, već ga nastoje podijeliti sa svim vjeroučiteljima, ali i s ostalim djelatnicima u području odgoja i obrazovanja. Na taj su način pokazale da su u svijetu i da njihovo poslanje nije usmjereno na njih i ne događa se poradi njih, nego poradi onih koji su u svijetu i kojima su poslane biti odgojiteljice, svjedokinje suputnice u vjeri“, istaknuo je dr. sc. Barić. Sestrama franjevkama Bosansko-hrvatske provincije zaželio je plodonosan katehetski rad i u budućnosti.

Na kraju predstavljanja knjige Iskustvo susreta riječ pozdrava i zahvale uputila je autorica ovog djela, s. Vlatka Dujmović. Naglasila je kako je priručnik svojevrstan zbornik radova ili izbor tekstova različitih stručnjaka sakupljen u jednu cjelinu koja može biti poticaj, oživjeti znanja stečena na učilištima, potaknuti na kreativnost u radu i poučavanju. Budući da je priručnik izišao na poticaj sestara i kolega vjeroučitelja, smatrala je važnim imenovati neke od njih i zahvaliti im na suradnji iako nisu bili nazočni. „Poticaj na skupljanje materijala i izdavanje priručnika dala je s. Ružica Oršolić kojoj sam zahvalna za ohrabrenje u svakom trenutku kada je pitala je li spremno i poticala me da ne odustanem! Sestra Miljana Marušić, s. Ivona Sliško, s. Mara Matanović i s. Ana Oršolić bile su one koje su ustupile svoja promišljanja i svoje primjere iz prakse.“ Riječi su ovo s. Vlatke koja je uz navedene spomenula i veliki broj vjeroučitelja laika koji su svakodnevno slušali i pratili napredovanje priručnika, kao i brojnim drugim suradnicima. Na kraju, zahvalu je uputila provincijskim predstojnicama koje su vršile službu od 2006. do 2016. To su: s. Celina Vidak koja je prihvatila početke i pratila rad sestara, s. Ivanka Mihaljević koja je tijekom svog mandata bila pokretač mnogih ideja, te s. Kati Karadža sadašnjoj provincijskoj predstojnici.

Samu svečanost uzveličao je i sastav mladih glazbenika iz srednje škole Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu. Druženje uz razgovor i domjenak nastavljeno je u prostorijama Matice hrvatske u Čakovcu.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA