Predstavljen zbornik radova “Trebinjsko-mrkanska biskupija”

Foto: Crkva na kamenu

STOLAC – U duhovno-kulturnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije „Sarsenterum“ u Stocu, u petak, 22. rujna, u 20 sati, upriličeno je predstavljanje zbornika radova Trebinjsko-mrkanska biskupija. Zbornik radova povodom obilježavanja 1000. obljetnice prvoga pisanog spomena Trebinjske biskupije i 700. obljetnice prvoga pisanog spomena Mrkanske biskupije.
Ove dvije obljetnice proslavljene su 2022. godine, na Zbornik se zbog opsežnosti posla i drugih okolnosti moralo malo pričekati. Ipak, upravo uoči proslave Dana Trebinjske biskupije i njezina zaštitnika sv. Mihovila, ugledao je svjetlo dana. Velik doprinos obilježavanju ovih obljetnica na znanstvenom području dali su priređivači Zbornika dr. Marinko Marić i dr. don Ivica Puljić sa suradnicima. Ideja o priređivanju Zbornika nastala je u vrijeme biskupa u miru mons. Ratka Perića, a podržao ju je sadašnji biskup mons. Petar Palić. Nakladnik Zbornika je Trebinjsko-mrkanska biskupija, a za nakladnika apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petar Palić, biskup.
Zbornik su predstavili mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije i prof. dr. sc. Ivica Prlender, profesor na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Dr. Marinko Marić, jedan od priređivača Zbornika, govorio je o tomu kako i gdje je nastala ideja o pripremi ovoga velikog djela, tko je sve sudjelovao u realizaciji i njegovu stvaranju. Zbornik od gotovo 800 stranica sadrži 17 članaka od 18 autora, mahom vrsnih znanstvenika, profesora i istraživača koji se bave Trebinjskom biskupijom i svime što je vezano za nju uključujući povijest, opću i crkvenu, pastoral, jezik, kulturu, demografiju i drugo.
Na kraju predstavljanja nazočne je pozdravio mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Predstavljanje je obogatila duhovno-glazbena skupina „Vidoštačka kraljica“, a moderator je bio gosp. Ante Bender.
Predstavljanju Zbornika nazočio je velik broj svećenika među kojima su bili generalni vikar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. Nazočilo je i izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH te brojni kulturni djelatnici.
„Prvi sigurni spomen Trebinjske biskupije nalazimo u buli pape Be­nedikta VIII. iz 1022. godine, kojim on dodjeljuje nadbiskupski palij du­brovačkom (“epidauritanskom”) nadbiskupu Vitalu, utvrđujući njegovu jurisdikciju nad Zahumljem, Srbijom i Tribunijom, te nad gradovima Kotorom, Barom i Ulcinjem. Ta činjenica bila je poticajem da se i ova visoka obljetnica postojanja jedne biskupije obilježi Zbornikom radova, u kojemu različiti autori svojim istraživanjem pridonose novom otkrivanju blaga duhovnoga i kulturnog života ove biskupije. Zbornik je predstavljen povodom proslave Dana Trebinjske biskupije i svetkovine sv. Mihovila Arkanđela„ (Uvod, str. 7).

Izvor: Crkva na kamenu