Predstavljena knjiga “Priče iz Betanije”

Foto: http://www.caritas-mostar.ba

ČAPLJINA – U utorak 23. travnja 2019., na spomendan svetog Jure, u Caritasovu pastoralno-socijalnom centru u Čapljini upriličeno je predstavljanje knjige “Priče iz Betanije”. Knjiga je nastala u povodu šest godina djelovanja Doma za stare i iznemogle osobe s hospicijem “Betanija”, a sadrži sjećanja na preminule korisnike, osvrte na dnevne događaje kao i šale i anegdote koje su se dogodile u ovoj ustanovi.
Program je započeo svetom Misom u molitvenom prostoru sv. Franje Asiškoga koju je predvodio don Ivo Šutalo, župnik Trebinjske župe uz suslavlje don Ante Komadine, ravnatelja Caritasa Mostar, don Đure Bendera, župnika župe Gradina i čapljinskog kapelana don Dragana Filipovića.
Nakon svete Mise program je nastavljen u dvorani novosagrađenog dijela Betanije. Ovu knjigu koja je ugledala svijetlo dana za blagdan Gospe Lurdske, predstavili su don Ante Komadina, u ime nakladnika, predstavljač knjige don Ivo Šutalo i u ime uredništva Ante Bender, ravnatelj Doma “Betanija”.
U svome obraćanju don Ante Komadina naveo je dva glavna razloga za tiskanje knjige. Kao prvi razlog naveo je riječi svoga profesora iz studentskih dana: “Uzdaj se u papir koji imaš a ne u pamet koju nemaš”, želeći tako reći da ono što je na papiru, što je objavljeno kao knjiga, to će ostati. Kao drugi razlog naveo je želju koju je na početku svoga mandata kao ravnatelj Caritasa postavio, da karitativno djelovanje bude zapisano i da ostanu tragovi i svjedočanstva karitativnih dijela koja su jedino važna kod Boga.
Predstavljajući samu knjigu don Ivo Šutalo je naveo što sve ona sadrži u svoje 94 stranice. Nakon uvodnih riječi urednika slijedi prvi dio koji se sastoji od različitih priča iz Doma, zatim je drugi dio s vrlo kratkim pričama uz ilustracije te konačno, treći najkraći dio pod nazivom “Izjaviše pa nas nasmijaše” koji se sastoji od 27 duhovitih anegdota, doskočica, dijaloga i životnih situacija koje se pamte i prepričavaju u Domu, svaki put uz grohotan smijeh i vedrinu. Kroz knjigu doznajemo vrlo zanimljive informacije o svakodnevnim događajima  u samome Domu i o životu starih osoba kojima je “Betanija” postala drugi dom.
Ravnatelj hospicija “Betanija” Ante Bender kazao je kako se kroz knjigu u nijednom dijelu ne spominje nitko imenom i prezimenom te je iz sva 24 memoara izvukao po par rečenica. Napomenuo je da je kroz “Betaniju” u prvih šest godina djelovanja prošlo 157 korisnika.
Predstavljanje knjige glazbom je obogatila glazbena skupina iz župe Stolac “Vidoštačka kraljica” te čitanjem ulomaka iz knjige bivša i sadašnja socijalna radnica iz “Betanije”. Program je vodila Darija Rebac, glavna medicinska sestra Doma.
Po završetku predstavljanja knjige otvorena je izložba fotografija renomiranog fotografa iz Splita, Nenada Medaka koji je svoje fotografije darovao Domu “Betanija”.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.caritas-mostar.ba