Predstavljene dvije zbirke pjesama

STOLAC – U biskupijskom centru Sarsenterum u Stocu u sklopu Dana općine i proslave sv. Ilije kao patrona stolačke župe, predstavljene su dvije zbirke pjesama: pjesnika Srećka Marijanovića iz Ljutaca – Oženit ću noć i Ljube Krmeka iz Čapljine – Ram. Srećku je ovo peta stihozbirka dok je Ljubo do sada izdao petnaest pisanih djela. Susret je organizirala Matica hrvatska, ogranak Stolac, 18. srpnja u 20 sati.

Sve je započelo na glavnome gradskome trgu ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima gdje su položeni vijenci i gdje je stolački župnik don Rajko Marković izmolio molitvu za sve poginule branitelje. Zatim su svi ušli i dvoranu.

Bila je ovo lijepa pjesnička večer u Stocu gdje je na početku sve nazočne pozdravio don Ivo Šutalo, ravnatelj Centra. Uz velik broj ljubitelja poezije, ovom susretu prisustvovali su također i načelnik Stoca Stjepan Bošković, predsjednik Matice hrvatske za Stolac Mladen Bošković, te predsjednik hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić.

Voditeljica, Tina Laco, također je pozdravila prisutne te na početku pozvala glazbenu skupinu Angelus iz stolačke župe koja je ovu pjesničku večer obogatila svojim skladnim pjevanjem.

Prvi predstavljač bio je Ivan Baković, prof., koji se osvrnuo na Marijanovićevu zbirku Oženit ću noć, te istaknuo: „Spomenuto je na početku da Srećko obrađuje kamen. Klesanje nije dodavanje nego oduzimanje. Oduzme se kamenu višak da bi iz njega izišao željeni lik. Na sličan način Srećko „pravi“ pjesme. Svojoj misli oduzima širinu i zarobi je u riječi. U njegovim pjesmama nema viška materijala, sve je na svom mjestu, baš kao što kiša sa stvari spere ono što krivi sliku pa najednom stvari postaju jasnije, o čemu čitamo u pjesmi „Zašto kiša mora znati“.

Drugi predstavljač, prof. dr. Antun Lučić, također se osvrnuo na zbirku Oženit ću noć te istaknuo kako je Marijanovićeva zbirka suvremena, puna pjesničkoga naboja u kojoj je „izražena sadašnjost ali također teži prema naknadnosti, onome sutra koje razjašnjava prethodno“.

Voditeljica programa Tina Laco ujedno je bila i treći predstavljač ove poetske večeri. Ona je govorila u stihozbirci Ljube Krmeka Ram. Istaknula je kako su se u Krmekov pjesnički ritam „natisnule teme kojima je već godinama, kroz svoje stvaralaštvo opsesivno posvećen: domovina, narod, vjera, tradicija, osobna sjećanja, povijesna zbivanja. Predmeti pjesnikova promišljanja, nastavlja ona, iz zbirke u zbirku ostaju isti, no, i u ovoj osmoj zbirci, kao i ostalima, Krmek, uspijeva očuditi čitatelja i potvrditi se, ponovo ne samo kao pjesnički virtuoz, nego i pjesnički inovator!“

U sklopu predstavljanja pjesničkih zbirki stihove pojedinih pjesama čitale su djevojčice: Josipa Raguž, Barbara Marijanović, Katja Marijanović i Marija Karačić.

Zbirke su izišle u knjižnici Suvremenici u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, te Matice hrvatske, Stolac.

Nakon predstavljanih zbirki organizator je u Centru priredio koktel uz koji su u priči i srdačnu razgovoru ostali ljubitelji poezije koje su večernji stihovi naših pjesnika tako lijepo osvježili kao iznenadne kapi ljetnoga pljuska.

Pjesnicima od srca čestitamo, zahvaljujemo i želimo da ih pjesničko nadahnuće uvijek prati kako bi nas ponovo mogli osvježiti svojim pjesničkim stihovima.

Izvor: Crkva na kamenu