Promocija knjige Glazbena kultura u mostarskoj katedrali od 1980. do 2012. godine

MOSTAR – U prepunoj Galeriji kraljice Katarine mostarskoj javnosti predstavljena je knjiga “Glazbena kultura u mostarskoj katedrali od 1980. do 2012. godine – sačuvano od zaborava”, autorice Marine Bazina. Knjiga u izdanju PRESSUM-a i Akademskog zbora Pro musica donosi detaljan prikaz povijesti mostarske katedrale, te glazbenoga života koji se razvio u njoj, počevši od posvete 1980. godine, zaključno s 2012. godinom. Autorica donosi pregled zborova, zborovođa, orguljašica, kao i repertoare liturgijskih i izvanliturgijskih događanja u Katedrali.
Knjigu su predstavile prof. dr. sc. Davorka Radica i prof. dr. sc. Mirjana Siriščević s Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, te prof. mr. art. Katja Krolo Šarac s FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru. Prof. Siriščević govorila je o nastanku knjige u okviru autoričina istraživačkog rada za izradu doktorske disertacije, a profesorice Radica i Krolo Šarac detaljnije su govorile o znanstvenom doprinosu i samomu sadržaju knjige.
„Staviti glazbenu kulturu, kao vrlo kompleksu i sveobuhvatnu kategoriju, u fokus istraživanja bilo je iznimno hrabro, posebice s obzirom na činjenicu da su arhivi i arhivski podatci o ovoj djelatnosti bili uglavnom uništeni ili zagubljeni, ali pokazalo se s obzirom na krajnji rezultat, da je ovo bila dobra i plodonosna odluka“, istaknula je u svom govoru prof. dr.sc. Mirjana Siriščević.
Prof. dr. sc. Davorka Radica u svom je govoru, između ostalog, iznijela i znanstveni doprinos  knjige: „Kao posebnu znanstvenu vrijednost, u recenziji knjige, istaknula sam onu opću dimenziju, bezvremenu koja se ovdje kristalizira, a koja proizilazi iz duhovnog ustroja Katoličke crkve i sakralne glazbe. Često se ističe da hrvatski narod svoju opstojnost na ovim prostorima ponajviše duguje svojoj vjernosti Katoličkoj crkvi. Ta vjernost, osim puke opstojnosti ima i jednu daleko važniju kategoriju, a to su red i struktura.“
„Knjiga ne ostavlja na čitatelja dojam znanstvene hladnoće i distanciranosti od teme. Naprotiv, ovu „nestvarnu stvarnost“ koja je tkana u mostarskoj Katedrali, u bitnome prožima ljudskost i toplina: čitajući ulomke autoričina razgovora s pjevačima i voditeljima pjevanja, dotaknuti smo njihovim emocijama, zadivljeni njihovom ljubavlju prema onome što su (iz)gradili, ohrabreni njihovom ustrajnošću i obogaćeni njihovom baštinom.“ dio je iz obraćanja prof. mag. art. Katje Krolo-Šarac.
Prisutnima se obratio i maestro don Dragan Filipović, dugogodišnji voditelj zborova u mostarskoj katedrali, a u publici je bila prisutna s. Gracija Akmadžić, prva katedralna orguljašica.
Kratku zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u nastanku knjige na kraju je uputila sama autorica, doc. dr. sc. Marina Bazina.
U glazbenom dijelu sudjelovali su klape Narenta i Da Capo, Akademski zbor Pro musica uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović, mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, te kao nenajavljeno iznenađenje klapa Grga. Kroz program je vodio Vedran Vidović.

Izvor: Crkva na kamenu