Proslavljena 20. obljetnica Osnovne glazbene škole u Posušju

U utorak 10. svibnja 2016., na spomendan bl. Ivana Merza, proslavljena je u Posušju 20. obljetnica djelovanja Osnovne glazbene škole Posušje u velikoj posuškoj kinodvorani svečanim koncertom što su ga priredili djelatnici ove Škole na čelu s ravnateljem prof. Ljubom Begićem. Najprije je videometodom uz glazbenu pratnju predstavljena povijest osnutka i djelovanja Osnovne glazbene škole u Posušju od 10. svibnja 1995. do 10. svibnja 2016. Kao što je razvidno, osnovana je godinu dana nakon Domovinskoga rata ili bolje rečeno odmah po završetku toga rata. To je bio određeni zamah za poboljšanje sveukupnoga stanja u Posušju i okružju nakon ratnoga kaosa. Glazbom se može lagano i ugodno nadići nevolja unatoč tome da sama glazba može prodrijeti u najdublje tajne ljudske zbilje, te ozvučiti na svoj način sve ono što je teško i mučno, možda je moćna najbolje iskazati sve potisnute krikove i nevolje čega poslije rata ima u svakome od nas, zapravo u cijeloj zajednici, kolektivu. Osim toga, glazba je mogla zatomiti sve one boli i suze, kao i strahove, što ih je rat donio sa sobom po našim ranjenim i poginulim herojima na ratištima diljem Herceg Bosne i Hrvatske, napose po nekoj sveopćoj ružnoj slici koja je posljedak te ratne zbilje bez obzira na željkovane i postignute narodnosne učinke kojima se svi radujemo unatoč svemu. Posebno je to mnogo značilo za sve polaznike Škole koji su se obrazovali u glazbenoj kulturi pjevanja i sviranja sa svrhom da se znanje prenese drugima u raznim prigodama i kroz oblike školovanja po našim školama (Tomislavgrad, Posušje, Grude…), kao i konkretnoga glazbenoga djelovanja u svojim sredinama i župama u smislu vođenja župnih zborova ili zborova mladih.

 Do sada su učenici ove Škole sa svojih 5 stalnih djelatnika i 4 vanjska suradnika osvojili 34 nagrade i primili primjerene pohvale, te se samim time ova Škola svrstava među najbolje škole te vrste kod nas. Pojedini njezini vrsni i sposobni učenici nastavili su svoje glazbeno obrazovanje, te su već neki od njih glazbeni učitelji i odgojitelji, a ima ih koji su sudjelovali kao pjevači u klapama i Frami, primjerice Marijana Čutura, a ona je te svečanosti odsvirala melodiju na flauti, zatim oni koji vode zborove, na primjer Zbor mladih u Viru, što ga vodi bivši učenik ove Škole Milan Mijo Đerek, koji je ovoga svečanoga dana odsvirao određenu melodiju uz trubu. Oboje ovih maturanata Srednje glazbene škole dr. fra Ivana Glibotića u Imotskome nakani su upisati se na studij glazbe.

Na ovome svečanom koncertu nastupilo je više učenika, kako sadašnjih, tako i bivših pokazujući svoje znanje i umijeće u sviranju flaute, trube, klavira, saksofona i gitare. Svaku izvedbu popratio je veliki pljesak zadovoljne publike, a napose na kraju pjevanje Zbora ove škole. Predate su i nagrade sudionicima natjecanja u Livnu od 11. do 14. travnja 2016., čiji je domaćin bila Osnovna glazbena škola Franjo S. Vilhar. Od učenika 24 osnovne glazbene škole nagrade su dobili i ovi posuški učenici glazbe: Ana Širić, Anđela Širić, Frano Bašić i Andrej Bešlić.

Uprava Osnovne glazbene škole zahvalila je svima koji su na bilo koji način pomogli od osnivanja Škole pa do današnjega dana, prvenstveno djelatnicima Škole koji su svoje znanje i ljubav prema glazbi prenijeli na mlade osobe, zatim roditeljima i učenicima, te predstavnicima vlasti, medijima koji su pratili njihove aktivnosti i Župnom uredu Posušje na podršci i potpori, kao i ostalim župama i njihovim svećenicima na duhovnoj podršci.

Posebne zahvalnice uručene su: dugogodišnjem ravnatelju Osnovne glazbene škole Posušje prof. Ljubi Begiću, zatim nastavnici i bivšoj ravnateljici Jeleni Mandić, prof. Anti Boniću, podupirateljici rada Škole Jadranki Granić, potom članu Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru, a dugogodišnjem župniku u austrijskoj župi Frohnleiten biskupije Graz fra Šimunu Oreču i župnom vikaru u Posušju fra Milanu Lončaru koji je također dugo godina bio u inozemnoj pastvi Hrvata u Švicarskoj, te općinskom načelniku Općine Posušje Branku Bagi koji je u ime svoje i prisutnoga predsjednik Općinskog vijeća Ivana Lončara, kao i pomoćnice načelnika za Opću upravu i društvene djelatnosti Ivanke Arapović Galić ovom prigodom izrekao iskrene čestitke sa željom da i dalje ustraju u širenju glazbenog obrazovanja i duha u ovome gradu.

Na ovome lijepom sjećanju (memento) na minulo razdoblje ove Osnovne glazbene škole u Posušju bili su nazočni: posuški župnik i dekan fra Mladen Vukšić, bivši kapelan iz Posušja a sada župnik u Kočerinu fra Mario Knezović, zatim fra Ivan Landeka iz Posuškoga Graca, don Joko Blažević iz Vinjana i don Ilija Drmić iz Vira, te dvojica spomenutih franjevaca, fra Šimun i fra Milan, koji su primili zahvalnice za udioništvo u opremanju škole glazbalima i drugim korisnim potrepštinama, te časne sestre. Fra Šimun je pozvao Veliki zbor ove Škole, koji je na kraju otpjevao dvije popijevke i razveselio sve nazočne, da dođu sljedeće godine u austrijsku župu Frohleiten s kojom se oprašta Hercegovačka franjevačka provincija, čiji su redovnici svećenici u njoj djelovali punih 50 godina. Tom zgodom pjevanjem na hrvatskom i njemačkom jeziku izrazili bi sveopću zahvalnost za sva obostrano učinjena dobra u toj župi i cijelome austrijskom kraju.

Don Ilija Drmić

Izvor: Crkva na kamenu