Radosno proslavljen “Uskrs fest” povodom 40 godina postojanja

Foto: VIS Otkrivenje Mostar - foto Emilio Perić

ZAGREB – Na ovogodišnjem “Uskrs festu” kojim je proslavljeno 40 godina postojanja najstarijeg kršćanskog festivala na Bijelu nedjelju u Lisinskom nastupilo je 15 izvođača s 15 novih pjesama. Festival u organizaciji Ureda HBK za mlade i Hrvatskoga katoličkog radija nije bio natjecateljskog karaktera. Prigodnim riječima na “Uskrs festu” obratili su se gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Odbora za mlade pri HBK pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako mu je velika radost što se nalazi u kulturnom srcu Zagreba, odnosno hramu hrvatske glazbe.
“Tijekom 40 godina koliko ‘Uskrs fest’ postoji dogodile su se arhitektonske promjene u državi i Crkvi. Tako se i ‘Uskrs fest’ održao na zavidnom nivou. Drago mi je da je i Grad Zagreb uključen u njegovu organizaciju i to posljednjih 20 godina”, poručio je Bandić.
Na “Uskrs festu” 2019. nastupili su: Veritas aeterna i Mihovil iz Splita, Magdalena Tomić-Mijatović i Maja Tadić iz Rijeke te iz Bosne i Hercegovine fra Marin Karačić iz Širokog Brijega i VIS Otkrivenja iz Mostara, Stijepo Gleđ Markos iz Dubrovnika, Grupa Oton iz Rijeke, Davor Terzić iz Rovinja te Antonio Tkalec iz Varaždina, a iz Zagreba je nastupilo petero izvođača i to: Bogoslovski Ben(d) Sirah, Čedo Antolić i zbor Hrid, Matea Horvat, grupa RiM te zbor Anima una. Od svih izvođača samo je dvoje debitiralo na ovogodišnjem “Uskrs festu”: Stijepo Gleđ Markos iz Dubrovnika te VIS Otkrivenje iz Mostara.
U revijalnom dijelu festivalskog programa nastupili su: Nina Badrić, Marija i Ivana Husar, Alan Hržica, zbor “Izvor” te svjetski poznati fizičar i znanstvenik Davor Pavuna.
Na završetku “Uskrs festa” prigodnim riječima obratio se predsjednik Odbora za mlade pri HBK za mlade pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski koji je naglasio kako nitko nije mogao 1979. kad je započinjao festival koji danas živi pod nazivom “Uskrs fest” nitko nije mogao ni sanjati da će trajati 40 godina.
“Mi obično promatramo tko kako izgleda i kako je otpjevao, ali zaboravljamo koliko je nade, ljubavi i vjere ugrađeno u svaku skladbu. To je neprocjenjivo. To bogatstvo koje je nastajalo često u skrovitim mjestima razlilo se diljem naše Hrvatske, kroz eter. I došlo je do srca mnogih ljudi. Mnogi su se mladi u svojim župama okupljali uz te pjesme i molili. Vidimo kako je Bog sjeme koje je zasijano prije 40 godina pomogao da se razvije stablo u čijoj se mi hladovini danas nalazimo. Ne znamo kako je Bog djelovao putem tih pjesama.
‘Uskrs fest’ je imao tu ulogu da je omogućio mladima koji su pjesmom slavili i pjevali euharistiju da iziđu na scenu, da javno nastupe. Neki su postali i poznati pjevači. Na taj način je pridonio razvijanju talenata. Večeras su mnogi spomenuti koji su djelovali u počecima ‘Uskrs festa’, ali ja želim spomenuti prvog izvođača prve pjesme na prvom ‘Uskrs festu’, a to je vlč. Ljubomir Vuković koji je tada bio sjemeništarac, a sad je župnik u zagrebačkim Gajnicama i često je nastupao na ‘Uskrs festu’. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način bili dio ‘Uskrs festa’ tijekom 40 godina”, poručio je biskup Gorski.
Organizacijsku ekipu “Uskrs fest” 2019. činili su: redateljica Petra Radin, umjetnička voditeljica Marija Husar, izvršni direktor Slavko Nedić, a generalni direktor Uskrs festa i povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Mihael Prović.
Voditelji večeri bili su HKR-ovi voditelji Diana Tikvić i Branimir Gubić.
Od davne 1979. godine, kada je održan prvi Uskrs fest, pa do danas prošlo je 40 godina. Svih tih godina održan je Uskrs fest izuzimajući ratne 1991., 1992. i 1993. te 2017. zbog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Tijekom 40 godina “Uskrs festa” održano je 37 koncerata na kojima je izvedeno više od 500 novih pjesama.
Povodom 40 godina “Uskrs festa” izdan je i kompilacijski CD. Na prvom CD-u nalaze se pobjedničke pjesme s “Uskrs festa” od 2002. do danas, na drugom CD-u pobjedničke pjesme od 1979. do 2001., a na trećem CD-u prikupljene su uspješnice koje nisu nagrađene.
Na “Uskrs festu” 2019. nastupili su:

Magdalena Tomić-Mijatović – Trag
Zbor Anima Una – Tišina
Zbor Mihovil – Tvoja prisutnost
Stijepo Gleđ Markos – Nebo ljubavi
Fra Marin Karačić – Poziv
Matea Horvat – Nada
Davor Terzić – Neka te Bog blagoslovi
Maja Tadić – Nadu daj mi Ti
Bogoslovski Ben(d) Sirah – Ne živimo sebi
Grupa Oton – Uskrs u srcu
Antonio Tkalec – Daj nam snage
VIS Veritas aeterna – Hvali dušo moja, Gospodina
Grupa RiM – Novi život
Čedo Antolić i zbor Hrid – Hvala Ti Kriste
VIS Otkrivenje – Hvala Ti

Povijest Uskrs festa

Pater Božidar Nagy, koji je bio voditelj Katehetskog centra Zagrebačke nadbiskupije, pokrenuo je 1979. godine smotru glazbeno-duhovnog stvaralaštva mladih koja se održala 22. travnja, na Bijelu nedjelju u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu pod nazivom „Festival duhovne glazbe i poezije Zagreb 1979.”.
Organizaciju festivala od početka vodi Katehetski centar Zagrebačke nadbiskupije, odnosno njegovi ravnatelji: p. Božidar Nagy te vlč. Andrija Kišiček. U drugoj polovici 80-ih organizaciju “Uskrs festa” u ime Katehetskog centra preuzima Glas Koncila odnosno vlč. Mijo Gabrić, nekoć bubnjar legendarnih Žeteoca.
Vlč. Gabrić mijenja naziv festivala u “Uskrs fest” te ga seli u novi prostor – prekrasnu veliku crkvu sv. Križa u Sigetu gdje će se održavati sljedećih nekoliko godina (1982, 1983, 1984, 1985. i 1987. godine). Godine 1988. festival je trebao biti održan na otvorenom ispred zagrebačke katedrale, ali je zbog kiše održan u samoj katedrali. Deseta obljetnica festivala (1989.) proslavljena je prvim Uskrs festom održanim na otvorenom. Bijaše to prvi “open air Uskrs fest” održan ispred sjemeništa na Šalati. Bio je to simbolički izlazak Uskrs festa izvan crkvenih prostora. Cibonina je dvorana 1990. bila prvi javni, a ne isključivo crkveni prostor u kojem je održan “Uskrs fest”. Odaziv zainteresirane publike bio je velik, dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Na žalost, 1991. godine, kada se očekivala potpuna kulminacija te je predviđeno održavanje “Uskrs festa” u Splitu, festival zbog ratnih zbivanja nije održan te je uslijedila trogodišnja stanka.
Na inicijativu grupe entuzijasta koju su činili Krešo i Tomislav Buntak, Kornelije Hećimović te Božo Pandurić u suradnji s Katehetskim uredom Zagrebačke nadbiskupije na čijem je čelu bio vlč. Zvonimir Kurečić, godine 1994. ponovno se organizira “Uskrs fest” koji se pred zagrebačkom katedralom održava samo kao smotra. Od sljedeće godine festival ponovno poprima natjecateljski karakter.
Nakon Katehetskog centra, od 1999. godine organizaciju festivala preuzima novoosnovano Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, odnosno njegov prvi povjerenik vlč. Marijan Gradinščak, a festival se održava u kino dvorani Studentskog centra.
Od 2002. godine organizaciju Uskrs festa preuzimaju vlč. Robert Šreter, novi povjerenik za pastoral mladih, kao ravnatelj festivala te Slavko Nedić kao umjetnički ravnatelj u ime Hrvatskog katoličkog radija koji se također uključuje u organizaciju Festivala. Njih dvojica rade reorganizaciju festivala kojeg premještaju u reprezentativni prostor Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Radio Sljeme i Hrvatski katolički radio izravno su prenosili festival, a Hrvatska je televizija emitirala snimku tjedan dana kasnije. Načinjen je studijski snimljen CD, kazeta te pjesmarica festivala. Novi vizualni identitet festivala osmislila je Mirjana Kos, a scenu Tomislav Buntak. Vrlo važan član tima bio je i neumorni čovjek iz sjene, dugogodišnji tajnik festivala Željko Valjak.
Sljedeće, 2003. godine, uz Buntaka, Valjka, Nedića i vlč. Šretera koji je u međuvremenu imenovan ravnateljem HKR-a, Festival u ime Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vodi vlč. Božidar J. Tenšek. Od 2004. godine, u organizaciju “Uskrs festa” uz Hrvatski katolički radio ulazi i Odbor za mlade Hrvatske biskupske konferencije u suradnji s povjerenicima za pastoral mladih.
Povodom 30. “Uskrs festa” Organizacijski Odbor je odlučio da će “Uskrs fest” 2011. godine biti revijalnog, a ne natjecateljskog karaktera kao dosadašnjih godina. Razloga tome ima puno: 30. obljetnica Festivala, proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II. koje će isti dan biti održano u Rimu, zatim obilježavanje dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku koje se odvija pod geslom Zajedno u Kristu pa neka bez nagrada svi izvođači ostanu i po pitanju nagrada “zajedno u Kristu”. 2013. godine na mjesto izvršnog direktora dolazi vlč. Saša Ilijić, dugogodišnji povjerenik za pastoral mladih krčke biskupije i sam glazbenik, koji ponovno od ove godine vraća natjecateljski karakter “Uskrs festu”.
Oproštajni “Uskrs fest” vlč. Saše Ilijića zbor odlaska na novu dužnost, tajnika mons. Ivice Petanjka krčkog biskupa bio je 2016. godine kada je u dvorani Lisinski priređen pored festivalskog i veličanstveni revijalni dio posvećen sv. Leopoldu Manadiću.
Zbog susreta Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 2017. biskup Mijo Gorski donosi odluku da se te godine “Uskrs fest” neće održati.
Sljedeći je održan 2018. godine s novom ekipom koju je okupio don Mihael Prović povjerenik za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji postao generalni direktor festivala. Umjetničko vodstvo preuzima Marija Husar Rimac dok Slavko Nedić postaje izvršni direktor festivala. Te godine “Uskrs fest” izgubio je natjecateljski karakter.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA