Svečano proslavljena 17. obljetnica Bratovštine sv. Stipana prvomučenika u Gorici-Sovićima

Foto: Bratovština sv. Stjepana

GORICA-SOVIĆI – Svetom misom u župnoj crkvi u Gorici, koju je slavio fra Vinko Mikulić, započelo je obilježavanje 17. rođendana Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići u petak 2. prosinca 2016.

Članovi Bratovštine su aktivno sudjelovali u ovoj svetoj misi naviještanjem Božje riječi – čitanjem poslanice i psalma, te molitve vjernika, a pjevanje za vrijeme sv. mise uveličali su skupina “Lampoši” iz Dolca na Lašvi.

Na kraju svete mise predsjednik Bratovštine Dragan Prlić održao je svečarski nagovor. Pozdravio je sve nazočne članove Bratovštine i čestitao im 17. rođendan. Pozdrave je uputio i svima koji su došli s Bratovštinom proslaviti ovaj svečani dan, zahvalivši svima koji prate Bratovštinu bilo molitvama bilo materijalno svih ovih 17 godina njezina doista nesebična i mnogostruka djelovanja za opće dobro u našem zavičaju.

Potom je uslijedio koncertni glazbeni program gdje su nastupili pjevačice i pjevači mješovite skupine “Lampoši”. Krasno su izveli vise domaćih bosanskih crkvenih i narodnih napjeva kao i onih opće poznatih.

Nakon koncerta u Galeriji u staroj kapeli u Gorici mjesni je župnik fra Stipe Marković predstavio sliku Gospina kipa iz župne crkve u Gorici koji je točno prije sto godina prosuzio krvavom suzom kako u župnoj kronici kazuje ondašnji župnik fra Blago Babić Spužević (1916. godine).

Potom je također u Galeriji u Staroj kapeli u Gorici upriličeno svečano otvaranje izložbe slika akademskoga slikara, akademika fra Petra Perice Vidića, koji je predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu. O fra Peričinim slikama govorio je Mario Bušić.

Nadahnuto je još govorio i fra Petar Perica Vidić, autor ove zaista divne izložbe koja je u Galeriji u Gorici otvorena do polovice siječnja 2017. godine. Izložbu je na kraju otvorio fra Vendelin Karačić, ravnatelj Franjevačke galerije na Širokom Brijegu, prigodnim riječima zahvale fra Perici i pohvale njegovu ustrajnom umjetničkom radu od osnovne škole do danas.

Svojom nazočnošću ovu je obljetnicu, uz načelnika općine Grude Ljubu Grizelja, uzveličala i Generalna konzulica Republike Hrvatske u Mostaru. Fešta se potom nastavila u prekrasnom ambijentu u fratarskom podrumu.

Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići

Izvor: Crkva na kamenu