Sveučilišni zbor iz Cambridgea gostovao u Mostaru

Foto: Viki Zelić

MOSTAR –  U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru u ponedjeljak navečer nastupio je sveučilišni zbor iz britanskog grada Cambridgea “The Chapel Choir of Pembroke College”, koji je mostarsku publiku upoznao s bogatom tradicijom anglikanske zborske glazbe.

Zbor ima 30 članova, studenata Sveučilišta u Cambridgeu koje je utemeljeno davne 1347. godine, u različitim akademskim disciplinama. Svakoga tjedna Zbor redovito pjeva u Kraljevskoj kapeli na Sveučilištu u Cambridgeu u Engleskoj i to uglavnom liturgijsku glazbu, a izdao je i nekoliko nosača zvuka.

Članovi zbora ljeti nastupaju diljem Europe i svijeta (SAD, Hong Kong, Singapur, Italija, Norveška, Danska, Njemačka, sl.), kako bi upoznali publiku diljem svijeta s bogatom tradicijom anglikanske zborske glazbe. U Republici Hrvatskoj prvi put su nastupili 2012. godine, u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Na koncertu u Mostaru, pored ostalih, izveli su skladbe “Oculi omnium” i “Te lucis ante terminum” Gregoryja Drotta, “Haec Dies” (William Byrd), “Vexilla Regis prodeunt” (Thomas Wingham), “Mother of God, Here I Stand” (John Tavener); “O magnum mysterium” (Morten Lauridsen); “Os justi” (Anton Bruckner) te “Bogorodice djevo” (Sergej Rahmanjinov).
Koncert u Mostaru organizirali su Franjevački samostan sv. Petra i Pavla Mostar, Hercegovačko-neretvanska županija, Grad Mostar i Sveučilište u Mostaru.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.glasmostara.ba/