Tisućljeće rapskoga benediktinstva

Foto: IKA

Konferencija za medije o projektu “Tisućljeće rapskoga benediktinstva” održana je u utorak 23. veljače u dvorani Mir benediktinskoga samostana sv. Andrije u Rabu. Časna majka Marija Marina Škunca, koja se nakon 30 godina službe u tom samostanu osjeća Rabljankom, izrazila je svima dobrodošlicu i radost što može najaviti događaje koji će uslijediti naredne tri godine, predstavila je prijatelje i suradnike Projekta – višu asistenticu i znanstvenu suradnicu dr. Sašu Potočnjak s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, i doc. dr. Dušana Mlacovića s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, istaknuvši neprocjenjivu vrijednost njihove suradnje kao osoba koje vole Rab, te i na ovaj način mjesto svojega podrijetla žele promovirati. Škunca je upoznala medije kako je uopće došlo do ideje o Projektu koji će, budući da je na Rabu tijekom jednoga tisućljeća djelovalo mnogo benediktinaca, obuhvatiti njihovu bogatu nematerijalnu i materijalnu baštinu.
“Poznato je da je naš samostan kroz povijest puno radio za Rab i promovirao ga. Redovnice su se u srednjem vijeku bavile izradom svile koja se dobivala odvajanja niti s čahure dudova svilca, radile su paramente koji su se izvozili u Veneciju, i po tome bile najpoznatije na Jadranu, ovdje je bila škola, učilo se domaćinstvu, sestre su se nakon rata bavile i izradom popluna, plele su za ljude s cijeloga otoka. Neizmjerno smo zahvalne što je došlo do ovoga Projekta, jer same kao zajednica to ne bismo mogle ostvariti”, rekla je č.M. Marina. Posebno je izrazila želju za obnovom komunikacije s lokalnom zajednicom, jer se ta povezanost tijekom razdoblja kad je u samostanu djelovao tek manji broj starijih sestara, nažalost izgubila. “Razmišljali smo kako nas približiti ljudima tako da kada nas sretnu na ulici znaju tko smo, a ne što se nažalost puno puta događalo da pred našom crkvom čujemo od domaćih ljudi u razgovoru s turistima i mnoge neistine”, komentirala je.
Dr. Mlacović je kao povjesničar istaknuo kako se neki događaji vezani uz rapsko benediktinstvo u rapskim propagandnim materijalima provlače kao ponavljanje legendi. Što se tiče 1018. godine, rekao je da je to godina kada je zaista rapski biskup Madije zajedno sa zajednicom grada, Rab povezao s Venecijom. Činjenica je i to da je biskup Madije prije nego što je postao biskup bio opat samostana Svetoga Krševana u Zadru.
Istaknuo je kako se tim Projektom želi ostaviti trajni trag, a lokalnu zajednicu upoznati s benediktinskom zajednicom, pogotovo s prvih 500 godina kada su na Rabu tri djelujuće benediktinske zajednice koje su obilježile otok. Sve što je ovaj otok u tim vremenima intelektualno i u svim drugim kontekstima dao od sebe, dao je pomoću benediktinstva koje je danas više-manje zaboravljeno. Ali ono i dalje kao nematerijalna baština živi u svim Rabljanima, premda oni to možda i ne znaju. Također i materijalna baština benediktinstva koja će se u sklopu projekta kroz neko vrijeme detaljno istražiti, bit će stavljena u funkciju za današnje i buduće generacije, rekao je.
Vrt samostana je prostor gdje je nekada bila rapska biskupska palača – centar moći grada Raba, gdje se sve odlučivalo, istaknuo je dr. Mlacović. Mi o toj palači ne znamo ništa. Zato ćemo je u sklopu Projekta nastojati što bolje istražiti i na osnovu rezultata vidjeti što napraviti. Želja nam je dvije zajednice zbližiti do te mjere da one opet budu u sinergiji kao što su gotovo 1000 godina i bile, rekao je dr. Mladović.
Dr. Potočnjak izložila je sadržaj aktivnosti koji je podijeljen u pet cjelina. Prva cjelina su radionice. Sudionici će moći sudjelovati u izradi nekih tradicijskih proizvoda koji se već stoljećima proizvode u tom samostanu. To je rapska torta (prema originalnom receptu koji se još uvijek čuva u samostanu u tajnosti), zatim razne kreme i tinkture od otočnoga bilja, liker Rosolio… Riječ je o edukaciji lokalne zajednice o tradicijskim vještinama koje se njeguju u samostanu i kao takve su identitet cijeloga otoka. Druga cjelina je ciklus javnih predavanja. Oni će se održavat u zatvorenim, ali i na otvorenim prostorima na cijelome otoku, na prostorima gdje su benediktinci nekada doista i djelovali. Vodit će ih renomirani predavači s različitih sveučilišta kako hrvatskih tako i europskih s ciljem edukacije uže i šire javnosti, a sa svrhom očuvanja kulturne baštine koja je i registrirana kao kulturna baština pri Ministarstvu kulture RH. Treća cjelina je Dan otvorenih vrata. Skupine posjetitelja moći će uz organizirano vođenje posjetiti dijelove samostana koji nisu pod klauzurom, a najveći dio će se odvijati sljedeće 2017. godine. Četvrta cjelina je arheološko istraživanje samostanskoga vrta, mjesta biskupske palače koje će voditi mag. arh. Ana Konestra s Instituta za arheologiju u Zagrebu i docent dr. Branko Mušič s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani uz stručni nadzor nadležnoga Konzervatorskoga odjela u Rijeci.
Peta cjelina Projekta odnosi se na znanstvenu monografiju koja će objediniti sve rezultate istraživanja i sudjelovanja lokalne zajednice.
Dr. Potočnjak istaknula je da korisnici toga projekta nisu samo znanstvenici i istraživači već i građani, škola, turistički djelatnici, djelatnici u kulturi i odgoju i obrazovanju, gospodarski subjekti, udruge s područja kulture i obrazovanja, te najšira domaća odnosno međunarodna javnost. Na Facebook profilu Projekta svaki će građanin odnosno sudionik Projekta u svakom trenutku moći pratiti najavljene aktivnosti i ponešto naučiti.
Zasad se planira prvo započeti s arheološkim istraživanjima, a u travnju je predviđeno drugo predavanje u ciklusu koje će se održati u samostanu. Predavanje će održati č.M. Marina i opat Otto Strohmaier, a sudjelovat će i neki drugi gosti.
U prvom tjednu svibnja kreću prve radionice, a u drugom tjednu treće predavanje koje će na prostoru kompleksa Sv. Ivana evanđelista, ako bude lijepo vrijeme, održati prof. Miljenko Domijan. U slučaju lošega vremena predavanje će biti u crkvi Sv. Križa. Krajem petoga mjeseca predavanje vezano uz pisanu baštinu benediktinskoga reda na otoku Rabu održat će u Gradskoj loži dr. Saša Potočnjak. Nakon ljetne stanke počinju predavanja za srednjoškolce koje će u dogovoru s ravnateljicom predvoditi dr. Mlacović.
U listopadu (7. 10.) svečano će se proslaviti 340. obljetnica postojanja zapisanoga Gospina plača, a za tu će se priliku izraditi i audio zapis.
Dr. Potočnjak zahvalila je na organizacijskoj podršci u pripremi prvih aktivnosti Turističkoj zajednici Grada Raba, Gradu Rabu i Pučkom otvorenom učilištu Rab te Gradu Rabu na sufinanciranju prve faze projekta u sklopu Javnih potreba Grada Raba za 2016. godinu uz napomenu da se za daljnje sufinanciranje projekta osim iz vlastitih sredstava planiraju i prijave na županijske, regionalne, državne i međunarodne natječaje.
Nakon konferencije za medije prvo predavanje na temu “Tisućljeće rapskoga benediktinstva – uključivanje rapske benediktinske baštine u domaći turistički proizvod” održao je dr. Mlacović u kongresnoj dvorani hotela Imperial gdje se okupio velik broj predstavnika javnoga života i građana Raba.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA