Umjetnost u Dobrićima

Foto: http://www.zupagrabovica.com/

DOBRIĆI – Sve je počelo još u osnovnoj školi kada je otkrio zanimanje i ljubav prema crtanju i slikanju. Njegove su radove prepoznavali i nastavnici i učenici, ukrašavali su panoe u učionicama i zidove školskih hodnika te su radovi redovito završavali na školskim izložbama.

Ljubav prema kiparstvu i slikarstvu vremenom se razvijala te je Bože Ivančić iz Dobrića, župa Grabovica, stasao u samoukog umjetnika. Posjetili smo ovog nadarenog mladića i uvjerili se u ljepotu i raznolikost njegovih umjetničkih uradaka.

Početak umjetničkoga rada Bože vezuje za 2013. godinu i od tada radi povremeno i kad mu dođe inspiracija. Jednako voli i kiparstvo i slikarstvo, eksperimentira s različitim tehnikama, a sada je došao i do pirografije.

Pirografija znači “pisanje vatrom”  i tradicionalni je oblik umjetnosti koji se služi zagrijanim vrhom ili žicom kojima se pali podloga od prirodnih materijala, kao što je drvo ili koža, kako bi se na njih prenio dizajn. Tehnikom pirografije Bože radi na drvetu i ulaže u to dosta vremena jer se sve u potpunosti radi rukom, a svaka se linija posebno iscrtava.

Bavi se i ručnim graviranjem – urezivanjem ili jetkanjem likova u staklu. Slika i uljanim bojama na drvenoj podlozi te izrađuje i reljefe u drvetu. Bavi se i kiparstvom oblikujući drvo i kamen. Tehnikom klesanja našeg domaćeg kamena izrađuje makete starih tradicionalnih kuća i makete crkava, od kojih su neke našle svoje vlasnike i završile u inozemstvu (Njemačka, Švicarska).

Tesanjem drveta oblikuje predmete sakralnog i profanog karaktera. Brojna raspela načinio je od drveta rašeljke, a jednu skulpturu, ptice sove, oblikovao je od orahovine. Za jedno veće raspelo, kaže Bože, potrebno je najmanje dvadesetak dana rada, a jedno je takvo raspelo našlo svoga kupca čak u Južnoj Koreji.

Svi Božini radovi, koje možete vidjeti na priloženim fotografijama, namijenjeni su i za prodaju, a svi se zainteresirani mogu javiti na kontakt broj:

063/ 463 967 – Bože Ivančić.

Boži želimo da se njegova ljubav prema slikarstvu i kiparstvu te osjećaj za umjetničku ljepotu i harmoniju i dalje razvija, da nas iznenadi novim kreativnim umjetničkim uradcima i da uspije prezentirati svoje radove na umjetničkoj izložbi.

Kaja Beljan

Izvor: Crkva na kamenu/www.zupagrabovica.com