Uprizorenje Muke Gospodnje u Neumu

Foto: StudioFlash Neum

NEUM – I tmurni su oblaci na Cvjetnu nedjelju iznad Neuma zadržali kišu kako bi se, znakovito, podno Križa poginulim braniteljima odigralo peto uprizorenje Muke Gospodnje u ovom gradu.
Kao i prethodnih godina, na izvedbi ovoga, slobodno možemo reći najdojmljivijeg kulturnog događanja u Neumu, sudjelovalo je između 50 i 100 volontera – glumaca, statista, koreografa, scenografa, vizažista te profesionalnih i samoukih zanatlija svih vrsta.
Petu godinu za redom, zahtjevnu ulogu Uskrsloga Krista preuzeo je varaždinski pjevač duhovne glazbe, već asimilirani Neumljanin, Antonio Tkalec kojemu, uvjereni smo, ova uloga dođe ne samo kao još jedna karika vazmene priprave nego i kao poticaj za komponiranje novih nota slavljenja.
Iz istih su razloga na neumskoj Pasiji po prvi put sudjelovali i članovi župnog zbora Aladinići. Gromoglasno pjevanje poznatog korizmenog napjeva Puče moj za vrijeme Križnoga puta, prodrmalo je srca svih prisutnih, jeka prodornih stolačkih glasova proširila se i cijelom neumskom valom.
Dojmovi organizatora iz Udruge građana Zvijezda Mora, kako svjedoči idejni pokretač uprizorenja Pasije u Neumu, Mario Soldo, iznad svih očekivanja. Počevši od vremena koje je poslužilo, zalaganja svih koji sudjeluju, a onda i velikoga broja posjetitelja kojih najavljena mogućnost padalina nije obeshrabrila u dolasku.

Izvor: Crkva na kamenu/Dnevnik.ba