Uskrsni koncert Simfonijskog orkestra i zbora “Benedikt”

Foto: Ivan Raguž

MOSTAR – Uskrsni koncert na kojem su nastupili Simfonijski orkestar Mostar i Mješoviti zbor “Benedikt” župe sv. Mateja pod ravnanjem dirigenta sarajevske opere Darija Vučića, održan je u ponedjeljak navečer u prepunoj crkvi sv. Mateja u Mostaru. Posjetitelji su mogli poslušati ulomke iz Händelovih oratorija “Mesija” i “Juda Makabejac” i Mozartove genijalne Vesperae solennes de Confessore, kao i djela suvremenih skladatelja 20. i 21. stoljeća.
Uz orkestar i zbor, nastupili su i solisti – Nina Kadijević Deronjić, Josipa Krezić, Nikolina Zovko, Karlo Miličević i Hrvoje Merdžo. Voditelj zbora “Benedikt” don Ivan Marčić kazao je kako je Kristovo uskrsnuće nadahnulo brojne kompozitore da skladaju neka od najvećih djela, a dio njih izveden je i večeras pred mostarskom publikom. Po njegovim riječima, cilj je koncerta približiti klasičnu glazbu široj javnosti. ”Koncert nije održan samo za vjernike nego za sve ljude dobre volje koji vole dobru glazbu koja je univerzalna i nije namijenjena samo jednoj vrsti ljudi, nego svima. Ona je iznad nas i oplemenjuje svakog čovjeka”, naglasio je don Ivan. Direktorica Simfonijskoga orkestra Mostar Snježana Zovko kazala je kako se ovim koncertom nastavlja dobra suradnja Simfonijskog orkestara sa zborom “Benedikt” župe sv. Mateja.
“Nakon Božićnog oratorija u prosincu 2018. godine bilo im je sasvim prirodno početi pripremati uskrsni koncert. Zbor ‘Benedikt’ čine vrlo disciplinirani mladi ljudi, kojima su djela klasične glazbe rado prihvaćen izazov. Istinski rad i požrtvovnost, kao i ljubav prema glazbi, na mlade prenosi njihov zborovođa, don Ivan Marčić, idejni začetnik koncerta, i veliki prijatelj mostarskih simfoničara”, ustvrdila je Zovko. Pritom je naglasila kako je don Ivan napisao obradu za gudački sastav za neke od večerašnjih skladbi, poput Mozartove i Gomezove Ave Marije, skladbe “Oče naš” iz oratorija “Istina o Gradu slobode” Đele Jusića, ali i tradicionalne pjesme “Bože, smijem li”. Ocijenila je kako je brojna publika mogla uživati u koncertu koji, među ostalim, pršti mladošću, svježinom, sviješću o pozitivnom gledanju na svijet i život kroz radost uskrsnuća. Dirigent Dario Vučić pohvalio je rad Simfonijskog orkestra i zbora “Benedikt”, istaknuvši kao je ovo njegova prva suradnja sa Simfonijskim orkestrom, no sigurno ne i posljednja. ”Oduševljen sam s ovim pozivom. Akustika je odlična što je veoma važno za ovakvu vrstu koncerta i drago mi je što sam imao priliku raditi s ovakvim profesionalcima, sve redom vrsnim glazbenicima”, zaključio je Vučić.

Izvor: Crkva na kamenu/Bljesak.info