Započeli došašće s izvedbom Oratorio de Noëla

Foto: Cnak

MOSTAR – Mješoviti zbor Benedikt, Simfonijski orkestar Mostar i solisti sinoć su nakon večernje svete Mise u župi sv. Mateja u Mostaru izveli Oratorio de Noël op. 12 (Božićni oratorij) Camillea Saint-Saënsa, skladatelja kojega su još za života proglasili klasikom i koji je u svojem golemom opusu objedinio sve glazbene rodove i vrste. Camille Saint-Saëns (1835.-1921.) bio je jedan od najproduktivnijih i najpoznatijih francuskih skladatelja 19. stoljeća. Ne samo da je bio veoma nadaren glazbenik (klavirsko čudo, orguljaš i skladatelj) bio je i znanstvenik (astronomija, arheologija i matematika). Oratorij praizveden 1858. godine nastao iz tradicionalne crkvene liturgije božićnoga ugođaja, često je izvođen diljem svjetskih koncertnih pozornica u božićno i adventsko doba. Stoga nije ni čudo što je jedno ovakvo djelo u izvedbi mostarskih pjevača i simfoničara izazvalo zanimanje publike koja je napunila župnu crkvu.
Oratorij je izvorno napisan za solo pjevače, zbor, gudače i harfu, sinoć u malo drukčijoj izvedbi. Uza zbor Benedikt i Simfonijski orkestar Mostar nastupili su solisti: Veronika Hardy, sopran, Nikolina Zovko, mezzosopran, Lucija Zovko, alt, Nikša Radovanović, tenor, Hrvoje Merdžo, bariton uz glasovirsku pratnju Olivera Motta, prof., i orguljsku pratnju don Ivana Marčića a sve pod dirigentskom palicom Darjane Blaće Šojat.
Ovaj “Adventski koncert” na početku došašća na prekrasan način bio je navještaj rođenja Isusa Krista, a svetopisamski  tekstovi, obojeni predivnim romantičarskim harmonijsko-melodijskim slogom kojemu je Saint Saens uistinu majstor, priuštili su predivno glazbeno iskustvo ne samo ljubiteljima sakralne glazbe, nego i svima koji su se ovu večer okupili u župnoj crkvi sv. Mateja i po prvi put susreli s ovom glazbenom formom. Stoga čestitke župnome zboru Benedikt koji okuplja zaljubljenike u glazbu, slaveći Boga svojim pjevanjem, i njihovu zborovođi don Ivanu Marčiću, župnome kapelanu, koji ih okuplja, potiče i zajedno s njima ulaže mnogo truda kako bismo mogli uživati u njihovim milozvučnim izvedbama.

Izvor: Crkva na kamenu