Završni radovi oko postaja križnoga puta uza Zavalu u Gorici

Foto: http://bratovstina.com

Korizma se bliži. Vrijeme priprave, posta i molitve, te obavljanja pobožnosti križnoga puta. Upravo zbog toga članovi Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika potrudili su se da dovrše postavljanje postaja križnoga puna na Zavali u župi Gorica-Sovići. U subotu, 16. veljače, postavljeni su kamenčići oko mozaika i time se dao lijep ton samim postajama, koristio se zavalski kamen modrulj. Posadile su se nove biljke, uredio prostor oko postaja.
Postaje križnoga puta u Gorici na Zavali, koje su se započele raditi 2011. godine, završene su ove godine kad Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika slavi 20. obljetnicu svog postojanja. Blagoslov stajališta križnog puta uza Zavalu bi trebao biti u nadolazećoj korizmi. Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica – Sovići, dakle, idejni je začetnik ovoga Puta križa. Mozaici su rad akademskoga slikara Drage Bušića, mještanina, a postavili su ih djelatnici kameno-klesarskog poduzeća “Vicić” iz Gorice. Prije postavljanja postaja za svaku je napravljeno posebno postolje u obliku malih kapelica. Posao izrade pojedinoga stajališta križnoga puta u mozaiku iziskuje puno vremena i truda, kako onog fizičkog, tako i onog umjetničkog.
Za svaku postaju postoje donatori – određene obitelji ili pojedinci, koji svoje materijalno sudjelovanje u zavjetnom daru kupnjom određene postaje, dogovaraju izravno s umjetnikom.
Inače sama cesta Zavala napravljena je u doba Austro-ugarske monarhije, prije više od sto godina, a povezuje mjesta Goricu u općini Grude i Osoje u općini Posušje. Ona je makadamska cesta poprilično očuvana zahvaljujući opet entuzijazmu pojedinaca, ponajviše inicijatoru osnivanja i predsjedniku DVD-a Gorica Darki Paradžiku Braji i još nekim veoma rijetkim ljudima koji se u današnje doba nesebično žrtvuju oko općeg dobra. I sama općina Grude se u zadnje vrijeme uključila u održavanje ove ceste preko županijske uprave za ceste.
Ističemo, da je zapravo najljepši dio Zavale upravo ovaj na kojemu se gradi Put križa, a penje se iz zaseoka Galići pa sve do lovačke kuće na vrhu brda. Stoga je Zavala i poželjna šetnica u svako doba godine i, evo, izgradnjom ovih postaja postaje i prostor molitve.
Hvala svim dragim i cijenjenim sudionicima ove, kao i svih mnogih prije radnih akcija, i majstorima i pomagačima, svim sponzorima, svima. Ovo je slika lipote, druženja i dobrih uradaka – poručuju iz Bratovštine.

Izvor: Crkva na kamenu/http://bratovstina.com