Zbornik radova o sv. Iliji

Foto: KTA

Karmelska izdanja su, uoči blagdana sv. Ilije 20. srpnja 2016., u svom nizu Zbornici KIZ-a, br. 4, tiskala novu knjigu pod naslovom: Prorok Ilija – Zbornik radova o sv. Iliji u povodu 10. obljetnice Samostana-duhovnog centra Karmel sv. Ilije: 2006.-2016.

Biblijski lik proroka Ilije u radovima i prinosima Zbornika istražili su i predstavili Božo Lujić, Mato Zovkić, Ivan Bodrožić, Vanda Kraft Soić, Dragan Radić, Jasminka Domaš, Muhamed Fazlović, Zvonko Martić, Ljerka Dulibić, Éliane Poirot, Srećko Rimac, Jure Zečević i Terezita Kalinić. Autori proroku Iliji pristupaju pod vidom svojih različitih vlastitih znanstvenih i stručnih kompetencija te na taj način multidisciplinarno osvjetljuju iznimno dojmljiv lik sv. Ilije, patrona crkve, karmelićanskog samostana i duhovnog centra u Zidinama na Buškom jezeru.

Već pri prvome pogledu na sadržaj Zbornika uočava se ekumenska i međureligijska dimenzija, jer je prorok Ilija sagledavan i iz katoličke, i iz pravoslavne i iz židovske i iz islamske perspektive, a i sami autori, kako u Predgovoru ističe Uredništvo, dolaze iz svih tih vjerskih zajednica, što dodatno pridonosi autentičnosti, objektivnosti i cjelovitosti pristupa proroku Iliji. Zbornik sadrži i niz molitvi, liturgijskih i drugih tekstova u čast sv. Iliji te zbog svega toga predstavlja najcjelovitije i jedinstveno djelo ilijanske tematike na hrvatskom govornom području. Zbornik ima sažetke i ključne riječi također i na engleskom jeziku, u prijevodu Jakova Kuharića. Premda radovi najvećim dijelom slijede znanstvenu metodologiju, bez poteškoća, tečno i sa zanimanjem moći će ih čitati i širi čitateljski slojevi.

Zbornik je uredio Jure Zečević, a Uredničko vijeće Zbornika čine Srećko Rimac, Zvonko Martić i Jure Zečević. Ukupno ima 248 stranica, cijena mu je 150 kuna, a od 20. srpnja moći će se, kao i sve druge knjige Karmelskih izdanja, nabaviti ili naručiti na sljedećim adresama i telefonskim brojevima: Karmelska izdanja – distribucija, Samostan Kraljice Karmela, Brezovička cesta 90/A, p.p. 7, HR-10257 Brezovica, e-mail: kiz.distribucija@karmel.hr, tel.: 01/6537 140, mob. 099 7221 806, tel./fax: 01/6538 621, pri čemu svim trima sastavnicama KIZ-a, karmelskom svjetovnom redu i studentima Sustavnog studija duhovnosti i Teologije posvećenog života pripada popust od 30 %: za njih dakle cijena iznosi 105 kuna. Zbornik će se po cijeni od 150 kuna moći kupiti i u većini katoličkih knjižara u Hrvatskoj.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA