150. godina župe Vir

Župa sv. Jure u Viru 23. travnja 2021. slavi 150. obljetnicu osnutka župe. Za ovaj veliki događaj pripremala se duhovno, kroz devetnicu. Devetnica je započela 14. travnja u 18 sati.
Večeras, 21. travnja, u 18 sati sveto misno slavlje predvodit će mostarsko-duvanjski biskup u miru, monsinjor Ratko Perić.
Nakon svete Mise u župnoj crkvi bit će predstavljene dvije monografije koje su urađene povodom 150. obljetnice osnutka župe svetog Jure u Viru. Prvu monografiju napisao je fra Robert Jolić i nosi naziv Sto pedeset godina župe Vir kod Posušja, a ona govori o povijesti župe Vir od njezina osnutka do danas.
Drugu monografiju napisao je nekadašnji virski župnik, don Ilija Drmić. Naziv monografije je Ljetopis – pisan srcem. Župa Vir 50 godina u crkvenom i društvenom mediju. U ovoj knjizi nalaze se članci zadnjih 50 godina ove župe u crkvenom i društvenom tisku, od prvoga članka što ga je napisao don Tadija Pavlović 1971. god. i objavljen je u prvom broju tada novopokrenutoga lista Naša ognjišta, zatim raznih autora u drugim listovima, a pogotovo u listu Crkva na kamenu u kojem je djelovao i don Ilija dugi niz godina i pisao o ovoj župi.
Večeras će biti prilika i kupiti monografije po promotivnim cijenama od 50 maraka.
Kao župna zajednica ponosni smo na 150. godina postojanja župe, na vjernosti Bogu, na štovanju sv. Jure, na sakramentalni život, na duhovna svećenička i redovnička zvanja, poručio je župnik don Marin Krešić te pozvao vjernike na proslavu sv. Jure, zaštitnika župe, 23. travnja u 10 sati. Dan prije, 22. travnja bit će svečana sveta Misa u 18 sati i posveta crkve.

Dolazimo, Bože, u tvoj sveti dom,
Hvalu ćemo dati tebi Bogu svom,
Slaveć’ sv. Juru, zaštitnika svog,
Moleći se svecu zaštitniku svom.
O sv. Jure, zaštitniče naš,
Molitvu čuj nam, usliši nas.
Pod zaštitu tvoju stavljamo se mi,
Nadajuć se smjerno tvojoj pomoći,
Pogledaj nas sveče sa nebesa ti,
Zaštitu nam pruži svojom ljubavi,
O sv. Jure, zaštitniče naš,
Molitvu čuj nam, usliši nas.