Advent na Buni

Foto: www.zupablagajbuna.ba

Župna zajednica Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna sa svojim svećenicima don Nikolom Menalom i don Damirom Pažinom potrudit će se i ove godine ispuniti advent raznim sadržajima kao pripravom za dolazak Maloga Isusa. Osim Misa zornica koje će u župi biti slavljene svako jutro u 6 sati, u subotu 26. studenoga, nakon večernje svete Mise, na trgu ispred crkve zapalit će prvu adventsku svijeću na velikom adventskom vijencu.

Prošle godine su lijepo uresili crkveno dvorište i tako se pripremili za svetkovinu Božića. Ove godine nastavit će uređivati dvorište s parkom i parkingom te gajiti adventsku tradiciju ispred župne crkve. Ona će se sastojati od liturgijskoga slavlja paljenja adventskih svijeća, molitve i pjesme, običaja te adventskoga prijateljevanja u crkvenom dvorištu.

Paljenje adventskih svijeća na vijencu u crkvenom dvorištu bit će svake subote uoči adventske nedjelje, kada će nakon večernje svete Mise poći do vijenca i zapaliti svijeću te se pomoliti.

Običaji kroz došašće:

Prva subota (fritule, kuhano vino i kobasice: pripremaju mladi);

Druga subota: DJETINJCI (kratki mjuzikl kojega pripremaju djeca i njime daruju odrasle);

Treća subota: MATERICE (majke pripremaju darove od oraha, badema, lješnjaka, suhih smokava;

Četvrta subota: OČIĆI (očevi pripremaju darove za djecu);

Peta subota: BADNJA VEČER (sat prije Polnoćke paljenje badnjaka i kićenje župnoga dvorišta bršljanom uz veselanje i pjesmu).

Pozivaju se svi vjernici da se odazovu, zaustave koji trenutak, provesele, te uz lijepo druženje iščekuju svetkovinu Božića.

 

Izvor: Crkva na kamenu/www.zupablagajbuna.ba