Biskupsko ređenje mons. Jure Bogdana u subotu u Splitu

SPLIT – Mons. Jure Bogdan, novoimenovani vojni biskup u Republici Hrvatskoj, bit će zaređen za biskupa u subotu 27. veljače u konkatedralnoj crkvi Sv. Petra u Splitu. Misa s obredom ređenja započinje u 11 sati. Biskupsko geslo novoga biskupa je “Omnia ad maiorem Dei gloriam” (Sve na veću slavu Božju).

Glavni zareditelj je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Suzareditelji su zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić i dosadašnji vojni biskup u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac. Taj veliki događaj za cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju, domovinsku i univerzalnu Crkvu izravno će prenositi Hrvatska televizija na Prvome programu, Hrvatski katolički radio i Radio Marija.

Mons. Jure Bogdan svoju mladu biskupsku Misu proslavit će u nedjelju 28. veljače u 11 sati u splitskoj katedrali Sv. Dujma. Misu će slaviti i u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u ponedjeljak 29. veljače u 8 sati. Biskupska Misa i oproštaj od Zavoda sv. Jeronima u Rimu bit će 13. ožujka. U rodnom selu, Donjem Docu Misa i proslava bit će 17. travnja. Primopredaja u Vojnom ordinarijatu bit će u srijedu 2. ožujka.

Mons. Jure Bogdan, sin Ivana i Pere r. Pezelj, rođen je 9. studenoga 1955. u Donjem Docu u Poljicima. Osmogodišnju školu pohađao je u rodnome mjestu od 1961. do 1969. Kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu završio je klasičnu gimnaziju s maturom u Splitskome sjemeništu (1969.-1973.). Filozofsko-teološki studij završio je također u Splitu, gdje je diplomirao 1980. Za đakona ga je zaredio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Frane Franić u splitskoj prvostolnici 24. lipnja 1979. Isti mu je nadbiskup podijelio svećenički red, također u splitskoj prvostolnici 22. lipnja 1980. Mladu Misu slavio je u Donjem Docu 6. srpnja 1980.

Od 1980. do 1984. godine bio je na službi župnog vikara u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću. U jesen 1984. preuzeo je službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu gdje je bio do 1992. kada je poslan na studij pastoralne teologije na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu. Magistrirao je u listopadu 1994., a doktorirao je 22. lipnja 1999. Na prijedlog hrvatskih biskupa, pročelnik Kongregacije za katolički odgoj kardinal Pio Laghi imenovao je Juru Bogdana 2. prosinca 1996. rektorom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Službu rektora obnašao je tijekom 19 godina za vrijeme trojice papa (sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo). Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 28. veljače 1997. svojim kapelanom. Bio je član više vijeća u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te u Rimu. Papa Franjo imenovao ga je 30. studenoga 2015. za vojnoga biskupa u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA