Blagoslov zavjetnoga kipa u Gabeli

Na drugu korizmenu nedjelju, 28. veljače 2021., u župi Gabela na svetom misnom slavlju u 11 sati biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Petar Palić blagoslovit će novi zavjetni kip Isusa u Maslinskom vrtu. Ovaj kip Isusa koji moli u Maslinskom vrtu izradio je Mate Vlaho te je u dogovoru sa župnikom don Antom Đerekom i uz potporu dobročinitelja i vjernika ove župe postavljen pokraj župne crkve odakle se pruža pogled na cijelu neretvansku dolinu. Na zidu oko Isusa koji kleči i moli postavljeni su koplje, trnova kruna, bič, dva križa – znakovi njegove muke i boli, te upisane riječi: Oče, budi volja tvoja.

Nakon Posljednje večere Isus odlazi u Maslinski vrt, u Getsemaniju, moliti zajedno sa svojim učenicima. Evanđelist Luka opisuje: “Zatim iziđe odande te se po običaju uputi na Maslinsku goru. A učenici pođu za njim. Kada dođe na mjesto, reče im ‘Molite da ne padnete u napast!’ Potom se udalji od njih koliko bi se moglo kamenom dobaciti, kleče na koljena te poče moliti…”

U ovom korizmenom vremenu, ali i kroz cijelu godinu, evo prilike da se kao vjernici ove župe ili usputni putnici nađemo s Isusom u molitvi u Maslinskom vrtu. Isus u posljednjim trenutcima svoga života ne želi moliti sam. Kao što je tada pozvao Petra, Jakova i Ivana, tako danas poziva i nas da mu se na ovom prekrasnom mjestu, prolazeći pokraj gabeoskih maslina, starih grobova i župne crkve, uspenjemo u Getsemani i molimo s njime. Zajedno s Isusom prinesimo Ocu molitve, sve naše križeve, boli i trpljenja. Molimo Isusa da budemo kadri bdjeti s njim u molitvi i slijediti Očevu volju svakoga dana.

Izvor: Crkva na kamenu