Dan otvorenih vrata u povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti

U povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan organizira Dan otvorenih vrata u Dnevnom centru za osobe s demencijom u petak 20. rujna u Domu za stare i iznemogle osobe “Betanija” u Čapljini. Zainteresirane obitelji će od 10 do 12 sati od stručnog osoblja moći dobiti sve potrebne informacije o načinu prijave potencijalnih korisnika i planiranim uslugama koje će pružati u poludnevnom boravku. Predstavnici Caritasa Mostar isti dan održat će sastanak s voditeljima staračkih domova “Tomislavgrad” i “Ravno” koji su partneri u projektu “Ne zaboravi” te će biti prezentirane aktivnosti izvršene u prvoj godini projekta.
Caritas Mostar u sklopu ovoga projekta od 1. listopada u Čapljini i Mostaru počinje s pružanjem usluga dnevnog centra za osobe s demencijom čime se pokušava pomoći ovoj populaciji, ali i članovima njihovih obitelji koji su najčešće prepušteni sami sebi. Pomoću ovoga Projekta, u novom krilu doma “Betanija” otvoren je odjel za osobe s demencijom s kapacitetom od 20 kreveta. Polovici smještenih osoba službeno je dijagnosticiran Alzheimer, a najmlađi pacijent ima manje od 50 godina.
Cilj projekta “Ne zaboravi” jest poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima do sada nije bilo konkretnih usluga za ovu populaciju. Projekt se provodi od listopada prošle godine, a završit će na jesen 2021. Donatori su Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije.
Dobro došli!

Ante Bender, Caritas Mostar