Godina biskupa Pavla Žanića

Foto: Cnak: Biskup Pavao Žanić s pjevačima katedralnoga zbora Marija

U prigodi 100. obljetnice rođenja (20. svibnja 1918.) blagopokojnoga msgr. Pavla Žanića, mostarsko-duvanjskoga koadjutora (1970.-1980.), rezidencijalnoga biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije (1980.-1993.), biskup Ratko Perić uputio je svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, svemu Božjem narodu, Okružnicu za otvaranje “Godine biskupa Žanića”. Okružnicu donosimo u cijelosti.

Braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi Božji narode!

U sretnoj prigodi 100. obljetnice rođenja (20. svibnja 1918.) blagopokojnoga msgr. Pavla Žanića, mostarsko-duvanjskoga koadjutora (1970.-1980.), rezidencijalnoga biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije (1980.-1993.), u dogovoru sa suradnicima odlučio sam, na slavu Božju i na dobro Crkve u Hercegovini, cijelu ovu godinu, od  20. svibnja 2017.  do 20. svibnja 2018., posvetiti prouci života i djela ovoga vrijednog pastira naše Crkve i odana sina Apostolske Stolice. Biskup se Žanić pokazao kao neumoran širitelj Kraljevstva Božjega,  propovjednik Istine i promicatelj kršćanske obitelji. Želimo vrjednovati teološko-crkvene i pastoralno-karitativne pothvate koje je on poduzimao i rješavao, a koji su i danas aktivni i plodove daju:

– Izgradnja i dovršenje katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru;

– Crkva na kamenu – do sada 438 brojeva;

– Istoimena izdavačka kuća – do sada 144 naslova;

– Teološki institut –  do sada 235 diplomiranih vjeroučitelja;

– Biskupijski caritas: s ustanovama i projektima Dječji vrtić, Centar za mlade, Rehabilitacijski centar, Obiteljsko savjetovalište, Mirjam, Nazaret, Emanuel, Betlehem, Betanija. Itd.

– Katehetski ured. Kler: od brige za svećeničke kandidate do Svećeničkoga doma. Itd.

„Godinu biskupa Pavla Žanića“, pod njegovim prezbiterskim i biskupskim geslom: „U vjeri, nadi i ljubavi“, otvaramo u ime Božje sv. Misom za pokoj njegove plemenite duše, u petak, 19. svibnja 2017. u 18.00 sati, u župnoj crkvi sv. Petra apostola u Kaštel Novom, njegovoj župi rođenja i pokopa. Sv. Misu predvodi msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski. Prije sv. Mise, u 17.00 sati, pohod Pokojnikovu spomen-grobu na mjesnom groblju i molitve za sve vjerne mrtve. Ovom najavom „Godine biskupa Žanića“ pozivamo vas:

– da se, prema svojim mogućnostima, okupimo na ovo Misno slavlje i svečano otvaranje Godine biskupa Pavla u Kaštel Novom;

– da vi župnici o svemu u nedjelju obavijestite povjerene vam vjernike, i

– da svi u svoje molitve uključimo pokojnoga Pastira ove Crkve.

O konkretnu programu Godine bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Neka bude sve na veću slavu Božju, na čast Blažene Djevice Marije i svih Svetih Božjih i u zahvalan spomen na biskupa Pavla Žanića!

Sve vas iskreno i s poštovanjem pozdravljam

Mostar, 9. svibnja 2017.

+ Ratko Perić, biskup

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM