Izvedba prve hrvatske opere u BiH – Diva Grabovčeva

Foto: Pro musica

S radošću najavljujemo praizvedbu prve hrvatske opere u BiH 15. ožujka, te druga izvedba 16. ožujka u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Pred-praizvedba Dive planirana je 12. ožujka u Dubrovniku ali u koncertnom obliku u sklopu Dana kršćanske kulture u Dubrovniku.

Opera “Diva” nazvana je i nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, glazbeno-scensko je djelo u četiri čina. Autor glazbe je don Dragan Filipović, stihove (libreto) je napisao fra Ante Marić, dok aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik.

S Akademskim zborom Pro musica u izvođenju ove opere sudjeluje i zbor Glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru koji daju veliki doprinos svemu tome, zajedno sa svojom prof. Katjom Krolo-Šarac i s korepetitoricom i jednog i drugog zbora, prof. Marijanom Pavlović. Ove godine Pro musica obilježava 15 godina od svoga osnutka, a zbor Glazbene umjetnosti 10 godina. Za izvedbu prve opere u BiH, i na nacionalnoj i na državnoj razini, potrebno je mnogo truda, rada, upornosti, odricanja, strpljenja i razumijevanja. Iako ovi mladi pjevači iza sebe imaju bezbroj značajnih nastupa u državi i šire, ovo je novi izazov za sve njih. Sve je dosada bilo statično, koncertno, a ovo je scenska izvedba, treba pjevati i glumiti na pozornici.

Više o ovome djelu pročitajte u našemu članku:  https://www.cnak.ba/kultura/diva-simbol-vjere-u-boga-slobodu/

Izvor: Crkva na kamenu