Mise biskupa BK BiH tijekom pohoda „Ad limina“ u Rimu

Foto: KTA

Prigodom pohoda “Ad limina” članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, od 3. do 8. svibnja 2024., biskupi će slaviti Svete mise u rimskim bazilikama i u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.
petak 3. svibnja u 7:15 sati biskupi će slaviti Svetu misu u Bazilici sv. Petra, na oltaru na grobu prvaka apostolskog zbora. Misno slavlje predvodit će i propovijedati predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.
subotu 4. svibnja u 18:00 sati biskupi će slaviti Svetu misu u crkvi Aracoeli u Rimu u kojoj se nalazi grob Katarine Kosača-Kotromanić, supruge bosanskog kralja Stjepana Tomaša i pretposljednje bosanske kraljice u povodu 600. obljetnice njezina rođenja. Euharistijsko slavlje predvodit će i prigodnu propovijed uputiti predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.
nedjelju 5. svibnja u 18:00 sati u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima biskupi će, u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom, proslaviti blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza te sudjelovati na proljetnom susretu hrvatskih rimskih studenata. Svetu misu na hrvatskome jeziku predvodit će predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a propovijedat će biskup banjolučki mons. Željko Majić.
ponedjeljak 6. svibnja u 18:00 sati biskupi će slaviti Svetu misu u Bazilici sv. Pavla izvan zidina. Misno slavlje predvodit će i propovijedati mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.
utorak 7. svibnja u 7:00 sati biskupi će slaviti Svetu misu u Bazilici Svete Marije Velike. Misno slavlje predvodit će i propovijedati biskup banjolučki mons. Željko Majić.
srijedu 8. svibnja u 7:30 sati biskupi će slaviti Svetu misu u Bazilici sv. Ivana Lateranskog. Misno slavlje predvodit će i propovijedati pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren.
U priopćenju s 89. redovnog zasjedanja, održanog 20. i 21. ožujka 2024. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, biskupi Biskupske konferencije BiH pozvali su sve Hrvate katolike, a posebno članove svojih biskupijskih zajednica, koji se nalaze u Rimu ili će tih dana biti na hodočašću u tom gradu da, prema svojim mogućnostima, sudjeluju na Svetim misama koje će slaviti biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a na poseban način u subotu 4. svibnja u crkvi Aracoeli i u nedjelju 5. svibnja u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Također potiču na molitvu da ovaj pohod crkvenih pastira bude na blagoslov svim članovima partikularnih Crkava i svih ljudi u Bosni i Hercegovini.
Napomena svećenicima: Svećenici mogu koncelebrirati na svim Svetim misama. Trebaju ponijeti albu i štolu (vidi liturgijska boja dana).

Izvor: Crkva na kamenu/KTA