Najava Tropletovih događanja

Tropletovi dani kulture 2017 se nastavljaju i sljedećih dana mnoštvom zanimljivih sadržaja od kojih ćemo spomenuti one najbliže.

 Predstavljanje knjige Sva moja sidra autora Ivice Ursića u Studencima.

U organizaciji HKZ TROPLET i Logovite, večeras, 3. studenoga, poslije večernje Mise u župi Presvetoga Srca Isusova u Studencima  bit će upriličeno predstavljanje knjige Sva moja sidra i susret s autorom. Svjedočenje je to vjere koja je osnažila autorovu dugotrajnu borbu s opakom bolešću, borba za identitet kojeg pod pritiskom današnje kulture gubimo i traganje za odgovorom na pitanje jesmo li djeca ove posrnule kulture ili smo djeca Božja.

Ivica Ursić je katolički novinar i publicist iz Splita, neumorni svjedok vjere, urednik i voditelj rado slušane emisije Uvijek nedjeljom koja se svake nedjelje emitira na više radijskih postaja.

Kreativne radionice pisanja glagoljice za učenike viših razreda osnovne i srednjih škola

U suradnji s Centrom za djecu, mlade i obitelj SPES, država se kreativna radionica pisanja glagoljice za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce. Cilj ove radionice je zainteresirati djecu i mlade za proučavanje povijesti pismenosti i jezika kod Hrvata, upoznati ih s neprocjenjivom kulturnom baštinom i s pismima kojima su se Hrvati služili kroz povijest.

Polaznici radionice će kroz kreativan rad s voditeljem moći usvojiti osnove pisanja glagoljice te dalje samostalno razvijati tu vještinu.

Radionica će se održati 6. i 8. studenoga 2017. u prostorijama Caritasova upravnog centra, Zagrebačka 5A (kod Konzulata Republike Hrvatske), s početkom u 19,30 sati.

Kako je broj mjesta ograničen, zainteresirani se trebaju javiti što prije na broj mobitela 063 282-877.

Radujemo se vašemu dolasku i zajedničkom otkrivanju ljepota našeg starog lijepog pisma!

 

Kazališna predstava Crnostrig u eteru u Čapljini

U okviru Tropletovih dana kulture 2017., Hrvatska kulturna zajednica Troplet daruje građanima Čapljine izvrsnu kazališnu predstavu.

Hit predstava Crnostrig u eteru, u izvedbi Amaterskog kazališta Opuzen, tragična je komedija neretvanskog pisca Hrvoje Barbira Barbe. Sadržajno je usmjerena na odnos društva prema dragovoljcima Domovinskog rata, puna humora ali i teških, tragičnih situacija.

Glavni lik predstave je Roso Grgo zvan Crnostrig, hrvatski branitelj kojega su sasvim slučajno proglasili mrtvim. Nakon što nikako ne uspijeva dokazati da je živ, odlazi na radiopostaju te zarobi voditelja i voditeljicu programa. Tako nastaje talačka kriza koja se izravno prenosi u eter. Uključuje se policija kao i načelnica općine i stvari se sve više kompliciraju što dovodi do tragičnog raspleta.

Predstava će se održati u ponedjeljak, 6. studenoga 2017., u 19 sati u dvorani Kina Mogorjelo. Pozivamo sve Čapljinke i Čapljince da dođu uživati u uzbudljivoj kazališnoj predstavi, nasmiju se do suza ali se i susretnu s poznatim, dramatičnim situacijama kojima smo okruženi. Ulazak je slobodan!

 

Jednodnevna edukacija o prirodnom planiranju obitelji

U sklopu Tropletovih dana kulture HKZ TROPLET organizira i poziva sve zainteresirane bračne parove, zaručnike, djevojke i mladiće da upoznaju BILLINGSOVU OVULACIJSKU METODU kao i sve dobrobiti PRIRODNOG PLANIRANJA OBITELJI na besplatnoj jednodnevnoj edukaciji koja će se održati u subotu 11. studenoga 2017. od 9 do 15 sati u župi sv. Tome Apostola, Kneza Trpimira 8.

Billingsova ovulacijska metoda je suvremena metoda prirodnog planiranja obitelji. Znanstveno je najbolje istražena i potkrijepljena, a istodobno najjednostavnija i najpristupačnija. Znanstvene temelje metodi dali su liječnici John i Evelyn Billings, koji su okupili stručni tim svjetskih znanstvenika koji je proveo temeljita znanstvena i klinička ispitivanja. Zaključak istraživanja je bio da svaka žena može naučiti pratiti znakove svoje plodnosti i razlikovati plodna od neplodnih razdoblja svoga ciklusa. Rašireno je pogrješno mišljenje da se prirodnim planiranjem obitelji mogu služiti samo žene koje imaju pravilne cikluse. To je vrijedilo za sada već zastarjelu kalendarsku ili Ogino-Knaussovu metodu. Billingsova metoda je primjenjiva u svim okolnostima reproduktivnog života žene (nepravilni ciklusi, dojenje, predmenopauza, stres itd.) jer se ne temelji na računanju i predviđanju plodnih dana nego na svakodnevnom promatranju promjena u osjetu i izgledu cervikalne sluzi. Metoda predstavlja veliku pomoć parovima sa smanjenom plodnošću da postignu željenu trudnoću. Prema novijim istraživanjima djelotvornost metode je čak 99,5%.

Ukratko: “To je znanje koje bi trebala imati svaka žena!” (E. Billings)

Neovisno o Vašem dosadašnjem znanju i iskustvu u prirodnom planiranju obitelji, ovo je izvrsna prilika da ga sustavno i temeljito upoznate i primijenite u vlastitom životu, osobito ako se pripremate na brak ili ste već u braku. Za uloženo vrijeme od jednog dana dobit ćete znanje, vještine i spoznaje koje će Vam služiti cijeli život.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti do 7. studenog 2017. voditeljici edukacije Marijani Goluži na Email: marijana_g89@live.com ili na telefonski broj: 063/282-877

Sudionici će biti obaviješteni o detaljnom rasporedu edukacije nakon prijave

 HKZ TROPLET

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.troplet.ba/