Posveta nove crkve i proslava sv. Franje na Humcu

Uoči proslave sv. Franje Asiškoga u župi Humac bit će duhovna trodnevnica za sve vjernike ove župe i hodočasnike. Trodnevnica započinje 1. listopada 2021. s pobožnošću i svetom Misom u 18 sati. Prvu večer svetu Misu predvodi fra Miro Šego, župnik u Čitluku. Dugu večer trodnevnice misno slavlje u 18 sati predvodi fra Branimir Musa, župnik u Tihaljini. Treću večer pobožnost i svetu Misu predvodi fra Dane Karačić, župni vikar na Širokom Brijegu.
Na svetkovinu sv. Franje, 4. listopada 2021., svečanu svetu Misu posvete nove crkve u 18 sati predvodi mjesni biskup mons. Petar Palić.

Posveta crkve je obred kojim se jedna crkva određuje za bogoštovlje u kojima vjernici iskazuju javno obavljanje bogoslužnih čina. Ove godine slavimo 35 godina od početka gradnje nove crkve i 15 godina da smo uselili i počeli obredne čine. Time iskazujemo i određujemo ovaj prostor posvećen isključivo za slavlje i svete čine.
Posveta crkve je liturgijski čin kojim se veće crkve namjenjuje isključivo i trajno okupljanju Božjeg naroda i slavljenju svetih otajstava.
To od ovoga čina pripada u liturgijski stupanj slavlja svetkovine za župu jer je ona i majka svih crkava naše župe.
Dragi vjernici, to je izniman događaj za sve nas. Stara crkva je posvećena 1. studenoga 1903. Očekujemo sve vas na ovom velikom događaju u velikom broju.