Predstavljanje filma „Barbarićev Travnik“ o časnom slugi Božjem Petru Barbariću, koji bi trebao postati prvi hercegovački blaženik

Foto: HKZ Troplet

Hrvatska kulturna zajednica TROPLET i Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” – Travnik organiziraju predstavljanje dokumentarnoga filma “Barbarićev Travnik”. Film je snimljen u produkciji Hrvatske radio televizije, redatelj je Mario Raguž a traje 52 minute. Govori o povijesti Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić, poznatim osobama koje su djelovale ili se školovale u ovoj ustanovi a posebna pozornost je posvećena časnom slugi Božjem Petru Barbariću.

U predstavljanju sudjeluju msgr. dr. Ratko Perić, biskup Mostarsko-Duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-Mrkanski i mr. don Željko Marić, ravnatelj KŠC Travnik. Predstavljanje filma će se održati u nedjelju, 13. ožujka 2016. godine, u 19 sati, u velikoj katedralnoj dvorani u Mostaru.

Petar Barbarić je rođen 1874. u Klobuku, zaseok Šiljevišta u Hercegovini (općina Ljubuški), a umro na glasu svetosti kao sjemeništarac u Travniku, u Bosni, 15. travnja 1897. godine, dva dana nakon sto je položio isusovačke redovničke zavjete. On je svojim životom pokazao kako se postaje svet a njegov život može biti svijetao primjer i poruka sadašnjem vremenu, pogotovo mladima. Petar Barbarić ujedinjuje rodnu Hercegovinu i voljenu Bosnu, a njegovo  uzdizanje na čast oltara s radošću iščekuju njegovi Klobuk i Travnik, Hrvati Hercegovine i Bosne ali i vjernici u Hrvatskoj i širom svijeta.

Papa Franjo je 18. ožujka 2015. ovlastio Kongregacije za proglašenje svetaca objaviti dekret o junačkim krepostima Sluge Božjega Petra Barbarića, novaka Družbe Isusove. Tim činom završen je proces za proglašenjem blaženim sluge Božjega Petra Barbarića te se očekuje da nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić odredi dan i mjesto proglašenja blaženim. To će biti prvi blaženik s područja Hercegovine.

Petrovi zemni ostaci su 1935. godine prenijeti s gradskog groblja Bojna u sjemenišnu crkvu, gdje se razvila prava pobožnost prema njemu. Tijelo su mu nakon 1944. godine „oslobodioci“ zakopali u blato i zazidali kako bi ga se sakrilo od naroda. Komunističke vlasti su i oduzeli sjemenište, stoga se vjerni puk molio se  i „zavitovao“ na praznom grobu na travničkom groblju Bojna. Kad se obnavljalo jedan dio nadbiskupijske gimnazije, našlo mu se tijelo. Zemni ostaci prebačeni su 1998. u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku. Danas se oko groba skupljaju učenici KŠC kao i vjernici iz svih dijelova BiH, ali i šire, koji dolaze moliti na Petrov grob, u očekivanju njegova proglašenja blaženim.

Dobrodošli!

UO HKZ Troplet

Hrvatska kulturna zajednica Troplet

Kneza Trpimira 8, 88000 Mostar

www.troplet.ba

troplet@troplet.ba / hkztroplet@gmail.com

Izvor: Crkva na kamenu