Program povodom proslave Gospe Karmelske i Ilindana u Kruševu

U župi Proroka Ilije u Kruševu s proslavom Blažene Djevice Marije – Gospe Karmelske i zaštitnika župe sv. Ilije Proroka započelo se 11. srpnja. Svakim danom pobožnost i misno slavlje započinje u 19 sati.
Ove godine devetnicu uoči proslave Ilindana predslave župnik don Ljubo Planinić i domaći sin don Josip Čule.
Blažena Djevica Marija – Gospa Karmelska, utorak, 16. srpnja, sveta Misa u 19 sati, predslavi don Josip Čule.
Ilindan, 20. srpnja, misno slavlje u 11 sati predslavi don Markus Tymister, svećenik iz Hamburga, Njemačka, profesor Liturgike i Sakramentalne teologije u Rimu na sveučilištu sv. Anzelma.
Posebnost ovogodišnje pobožnosti Gospi Karmelskoj i sv. Iliji bit će označeni postavljanjem i blagoslovom spomenika biskupu Petru Čuli. Blagoslov spomenika i misno slavlje bit će 17. srpnja u 19 sati. Misno slavlje predvodi mjesni biskup msgr. Ratko Perić.

Petar Čule rođen je 18. 2. 1898. u Čulama, župa Kruševo. Za svećenika je zaređen u Sarajevu 20. 6. 1920. Za mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskoga upravitelja trebinjsko-mrkanskoga imenovan je 15. 4. 1942., a zaređen u Mostaru u crkvi sv. Petra i Pavla na svetkovinu sv. Franje Asiškog 4. 10. 1942. Biskupom ordinarijem bio je do 14. 9. 1980. Preminuo je 29. 7. 1985. Pokopan je u kripti mostarske katedrale.
Hvale vrijedno je da se u rodnoj župi biskupa Čule njemu u čast podigne spomen obilježje. Trebalo je i prije. Istina je u župnoj crkvi u Kruševu nalazi se jedan vitraj posvećen Svetoj Obitelji, a na njemu se nalaze s Isusom, Marijom i Josipom te župljani Kruševa s biskupom Čulom. Njemu smo posvetili i župnu dvoranu, njegovim imenom se zvao i jedan pjevački župni zbor. Bili smo planirali da se Osnovna škola u Kruševu 31. 3. 2008. nazove njegovim imenom. Međutim nije dopušteno da škola nosi ime “crkvenog” službenika. Eto, tako je to bilo. Oduljilo se i s našim razmišljanjem i željom da nešto više učinimo u Kruševu za biskupa Čulu. U listopadu 2017. (točnije 7. 10. 2017.) odlučeno je da se ide u realizaciju i izgradnju spomenika.
Odmah smo stupili u razgovor s akademskim kiparom gosp. Ilijom Skočibušićem da pristupi izradi biste na čast biskupa Čule, a u župnim oglasima o Božiću 2017. oglasili smo njezinu izgradnju.
Sve do srpnja 2018. Ilija Skočibušić se zadržavao na izradi već započetih uradaka, a posebno na izradi spomenika predsjedniku Tuđmanu postavljenom u Tomislavgradu u srpnju 2018. Po završetku “Tuđmana” Ilija se “dao” na idejno rješenje biskupa Čule. Više puta je slao idejne zahvate u glini i tražio naše mišljenje. Otišao sam s don Slavenom Ćorić i don Josipom Čulom 6. rujna u Tomislavgrad u atelje Ilije Skočibušića. Već smo vidjeli na poslanim fotografijama da je uradak prihvatljiv, ali na “licu mjesta” vidjelo se još bolje da se nema što više ni oduzimati ni dodavati na idejnom rješenju nego da se pristupi uratku konačne potke za izradu biste biskupa Čule u bronci.
U potražnji ljevaonice za bistu odlučili smo povjerenje dati Anti Jurkiću u Donjoj Tramošnici. Odljev biste u bronci Ante i Luka Jurkić dovezli su u Kruševo 26. 3. 2019. U cjelovitosti odljev je izišao vrlo uspješno, ali smo bistu ipak vratili na doradu zbog nekih detalja, slobodno možemo reći sitnica… Bistu s ispravljenim detaljima dovezao je u Kruševo 1. 6. 2019. Luka Jurkić.
U dogovoru s Ilijom Skočibušićem 19. 2. 2019. odlučili smo da se bista postavi lijevo od glavnoga ulaza u dvorište. Radove na izgradnji platoa i postolja izvodio je Tomas Bevanda sa svojim radnicima.
Izrada kamenog postolja za bistu povjerena je Draženu Brekalu i poduzeću za obradu kamena “Brekston”.
U donacijama do 1. lipnja 2019. odazvalo se 45 osoba. Sakupljeno je 4485 konvertibilnih maraka. Onima koji su se odazvali hvala.

 

Izvor: Crkva na kamenu