Program proslave sv. Ante na Humcu

Foto: Cnak

Draga braćo i sestre! Dragi štovatelji svetog Ante!
Radosni smo jer vam se možemo, i ove godine, obratiti i pozvati vas na slavlje svetoga Ante na Humcu.

U ovoj Godini milosrđa, kao i dosada, devetodnevnom pripravom hodit ćemo ususret svetkovini Sveca svega svijeta. Htjeli bismo da ovo rado očekivano vrijeme bude prigoda u kojoj će Božje milosrđe zasjati u našim životima, i to baš danas – kada je čovjek umoran od svih sadržaja koji su mu nadohvat ruke, oka i srca, baš danas – kada nam se može učiniti da smo o svemu već sve čuli i nema nam se što novo ponuditi. Stoga je vrijeme pred nama upravo prilika trgnuti se, iščupati iz uhodane svakodnevice i ubrati duhovne plodove koji nam se pružaju. Htjeli smo ovu Devetnicu protkati sadržajima i temama koji govore o milosrđu koje smo nekako stavili postrani. Ne samo da smo često nemilosrdni prema drugima, već i sebi samima uskraćujemo taj Božji dar.

A Crkva nas u ovoj Godini milosrđa poziva da budemo ‘milosrdni kao Otac’. Da bismo mogli biti takvi, moramo se najprije susresti s Ocem u Njegovom milosrđu, i ne nadati se samo susretu u vječnosti, ne smatrati ga dalekim stanovnikom neba, već vjerom ‘znati’ i životom kušati da nam je bliz upravo zato što je milosrdan.

Crkva nas poučava putu milosrđa koji je nadahnut na savršenom Očevom milosrđu. Svaki koji gladnome ili žednome omogući utažiti glad ili žeđ, i tako mu spasi život, učinio je milosrdno djelo. Svaki koji siromahu i bolesnome, potrebitome ljudske pomoći, pruži ruku i otvori srce, učinio je milosrdno djelo. Svaki koji moli za pokoj duša onih koji su napustili ovozemaljski život čini milosrdno djelo. Svaki, nadalje, koji savjetom pomogne drugome koji je u nedoumici; svaki koji pouči i opomene drugoga koje je na krivome putu; svaki koji s ljubavlju opomene drugoga koji krivo postupa, učinio je milosrdno djelo. Svaki koji se uvredi suprotstavlja praštajući, ne mireći se s njom, već ju u lice gleda pogledom koji se na nepravdu ne osvećuje, čini djelo milosrđa. Svaki koji zna pružiti utjehu žalosnome i povrijeđenome, znajući da je jedina istinska utjeha u Bogu, čini djelo milosrđa.

Stoga je čitav čovjekov život prilika primiti dar milosrđa i darivati milosrđe. Danas smo, možda, u prilici pružiti ruku nekome, a sutra već možemo biti potrebni ruke drugoga. Takav je, nestalan, naš ljudski život. Ne trebamo biti u strahu i iz straha, a nevoljko, biti milosrdni.

Radije htjednimo biti milosrdni kao Otac, bez računice, samo iz ljubavi. To je tako uzvišen ideal, čini se nedohvatljivim, čak neuhvatljivim. Ali za idealom se ide, njega se slijedi i konačno dostigne.

U devetnici koja je pred nama, braćo i sestre, želimo vas prvenstveno pozvati i ohrabriti da samo potražite Očevo milosno lice u sakramentu pomirenja. Duhovna priprava nije i ne smije se pretvoriti u neosmišljeno vrijeme koje će nas prazne dovesti do svetkovine svetoga Ante. Tako prazni pretvorili bismo radosno slavlje naše župe i svih hodočasnika samo na obilne stolove, a uskratili bismo ono što nam uistinu treba. Jasno, neosporno je da čovjek svoju radost izražava i vanjskim slavljem, šarenilom narodnoga slavlja i obilnih obiteljskih stolova, prijatelja i hodočasnika koji se sliježu u ovu našu župu iz svih krajeva. No, ne zaboravimo razlog svemu tome: Bog koji se i u Svecu svega svijeta pokazuje milosrdnim. To je jedini i pravi razlog.

Čovjek se kroz cijeli život treba odgajati, uvijek iznova, za ispravne navike, treba ih sebi posvješćivati i prema njima uređivati svoj život, a time i svoj životni prostor.

Neka ova devetnica bude poticaj svima nama na obraćenje na koje smo pozvani, a koje započinje susretom s Ocem i Njegovim milosrđem, licem u lice – u sakramentima. Neka nam naš zaštitnik, sveti Ante, bude poticaj da budemo ustrajni na putu traganja za Bogom u molitvi i pobožnosti.

I neka nam – jer smo išli logikom sakramenata i pobožnosti – ovi dani budu i dani radosti i slavlja, zajedništva, prijateljstva i na vanjski način.

Na koncu, poučeni željom mnogih vjernika da dotaknu tjelesne ostatke sv. Leopolda u Zagrebu, odlučili smo vama na Humcu ponuditi da dotaknete ili poljubite djeliće tjelesnih ostataka sv. Ante. Naše svetište ima tri „moćnika“ s pravim i istinitim ostatcima Sveca svijeta. Jednoga ćemo vam ga ponuditi da pred njim molite i obavite svoje zavjete, a druga dva ćemo vam ponuditi da ih poljubite ili dotaknete svaku večer na koncu sv. mise, pred izlazak iz svetišta.

Braćo i sestre! Želeći nam svima plodonosnu i milosrđem protkanu duhovnu pripravu, s radošću vam darujemo program koji slijedi.

Vaši:
fra Ivan Boras, župnik
fra Velimir Mandić, gvardijan

PROGRAM

Ispovijedanje počinje u 17 sati, a krunica u 17:30.
Devetnica i sveta misa u 18 sati.
Na kraju mise blagoslov nabožnih predmeta.

SUBOTA, 4. lipnja 2016.
Tema: Isus Krist-utjelovljenje Božjeg milosrđa
Predvoditelj: fra Slaven Brekalo, čerinski kapelan
Predmolitelj: fra Vlado Lončar
Pjeva: mali dječji zbor „Radost“ iz Ljubuškog

NEDJELJA, 5. lipnja 2016.
Tema: Milosrđe u životu sv.Ante
Predvoditelj: fra Antonio Šakota, mostarski kapelan
Predmolitelj: fra Goran Azinović
Pjeva: zbor mladih sa Zvirića

PONEDJELJAK, 6. lipnja 2016.
Tema: Milosrđe i euharistija
Predvoditelj: fra Draženko Tomić, gvardijan u Zagrebu
Predmolitelj: fra Nikola Rosančić
Pjeva: zbor mladih Frame

UTORAK, 7. lipnja 2016.
Tema: Božansko milosrđe-put iz tame u svjetlo
Predvoditelj: don Ivan Filipović
Predmolitelj: fra Vlado Buntić
Pjeva: Veliki zbor sv. Kate iz Ljubuškog
Dan darivanja krvi za mostrasku bolnicu od 9 do 12 sati.

SRIJEDA, 8. lipnja 2016.
Tema: Božansko milosrđe-Isusova škola oprosta
Predvoditelj: don Ivan Filipović
Predmolitelj: fra Tomislav Sablje
Pjeva: dječji župni zbor „Ljiljani sv. Ante“ s Humca

ČETVRTAK, 9. lipnja 2016.
Tema: Milosrđe i obitelj
Predvoditelj: don Ivo Šutalo, studenački župnik
Predmolitelj: fra Slavko Soldo
Pjeva: Mješoviti župni zbor „Vrelo života“ iz Studenaca

PETAK, 10. lipnja 2016.
Tema: Blago milosrdnima jer će zadobiti milosrđe
Predvoditelj: dr.fra Ivan Ivanda, goranački župnik
Predmolitelj: fra Marin Karačić
Pjeva: Zbor mladih župe Humac

SUBOTA, 11. lipnja 2016.
Tema: Božje milosrđe i praštanje
Predvoditelj: fra Marinko Šakota, međugorski župnik
Predmolitelj: fra Velimir Mandić
Pjevaju: Franjevački novaci

NEDJELJA, 12. lipnja 2016. (UOČNICA)
Predvoditelj: mons.dr.Ratko Perić, mostarski biskup
Predmolitelj: fra Ivan Boras
Pjeva: Mješoviti župni zbor „Sv.Ante“ s Humca
Nakon liturgijskog slavlja bit će blagoslov djece.

SVETKOVINA SVETOG ANTE
Ponedjeljak, 13. lipnja 2016.
Svete mise: 5,6,7,8,9 sati

Svečana sveta misa u 11 sati
Predvoditelj: dr. fra Željko Tolić, profesor na KBF u Splitu i župnik u Slivnu
Pjeva: mješoviti župni zbor „Sv.Ante“ s Humca

Večernja sveta misa u 18 sati
Predvoditelj: mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup
Pjeva: muški vokalni ansambl s Humca

Izvor: Crkva na kamenu/www.franjevci-humac.net/