Proslava 150. godišnjice osnutka župe Goranci

Foto: Goranci online

Pred nama je proslava 150. obljetnice (1871.-2021.) od osnutka župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima. 

Župljani i svi hodočasnici za proslavu pripremat će se trodnevnicom. Trodnevnice započinju u 17.30 sati molitvom krunice, a u 18 sati sveta Misa, sve tri večeri.

Program: 

– Prvi dan (četvrtak, 12. kolovoza): krunica u 17.30 sati, u 18.00 sati sveta Misa koju predvodi fra Bože Milić, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru. Svećenik će biti na raspolaganju za svetu ispovijed.

– Drugi dan (petak, 13. kolovoza): krunica u 17.30 sati, u 18.00 sati sveta Misa koju predvodi don Davor Berezovski, dosadašnji župni vikar u katedralnoj župi Marije Majke Crkve u Mostaru, a sadašnji župnik župe sv. Ante Padovanskog u Pločama-Tepčićima. Svećenik će biti na raspolaganju za svetu ispovijed.

– Treći dan (subota, 14. kolovoza): krunica u 17.30 sati, u 18.00 sati sveta Misa koju predvodi don Davor Berezovski. Svećenik će biti na raspolaganju za svetu ispovijed.

– Središnja proslava (nedjelja, 15. kolovoza): Svečanu euharistiju u 11.00 sati predslavi mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u suslavlju s 13 svećenika.

Župa Goranci osnovana je 27. travnja 1871., no ove godine slavi se na dan patrona župe – Velike Gospe. Prostorno, jedna od najvećih, župa u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, prirodnu granicu župe čine na sjevernoj strani područje obronaka planine Čabulja, na istočnoj strani Đubrani (župa Potoci, Bijelo Polje), sa zapadne strane Bile – Misište, te s južne Cim, Vihovići i Planinica.

Prema starim predajama, župa Goranci ima oko šest sati hoda po dužini, a četiri sata po širini kamenjarskoga puta. Sastoji se od sljedećih mjesta: Goranaca, Bogodola, Raške Gore, Planinice, Sovića, Bila i Ladine.

Izvor: Crkva na kamenu