Proslava 50. obljetnice osnutka župe Buhovo

U nedjelju 13. listopada 2019. svečanom svetom Misom, koju će predvoditi biskup Ratko Perić, u Buhovu će se obilježiti 50. obljetnica osnutka župe Presvetoga Trojstva. Istoga dana bit će otvoren i vodovod u Buhovu. Za ovaj blagdan žitelji Buhova pripremat će se duhovnom trodnevnicom.
Župa Buhovo osnovana je 1969. god. odcjepljenjem od župe Rasno. Župni dvor izgrađen je 1970. god., a gradnja župne crkve s vjeronaučnom dvoranom započeta je 1971. god. prema nacrtu ing. D. Antolkovića iz Slavonskog Broda i završena je za nešto više od godinu dana. Blagoslovljena je 30. kolovoza 1972. God. 1973. izgrađen je zvonik visok 20 m, a 1999. god. temeljito je obnovljen i pokriven bakrenim krovom. Crkva, koja ima oblik kružnog isječka s uvučenim svetištem, ponovo je pokrivena i preuređena u novije vrijeme kada su radovi završeni 2003. god. Danas dvorište crkve, župnoga dvora i cijeli okoliš uređeni su tako da izgledaju kao botanički vrt. Popločan je i trg oko crkve, gdje je i Gospina špilja, a poviše je spomenik u čast poginulima za slobodu svoga naroda.

Program trodnevnice:

Četvrtak, 10. listopada
– 16,30 sati krunica;
– 17 sati sveta Misa koju predvodi i prigodno propovijeda don Tomislav Majić, prvi župnik; pjeva Župni zbor; Nakon svete Mise povijesni sat;

Petak, 11. listopada – pokornički dan
– 16 sati pokorničko bogoslužje s pojedinačnom ispovjedi i pobožnošću Križnoga puta;
– 17 sati sveta Misa koju predvodi i propovijeda fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije; pjeva Zbor mladih župe sv. Petra i Pavla iz Mostara;

Subota, 12. listopada
– 16,30 sati krunica;
– 17 sati sveta Misa koju predvodi i propovijeda fra Stipe Biško, župnik župe Uznesenja B. D. Marije na Širokom Brijegu; pjeva Župni zbor “Sveta Cecilija“ sa Širokoga Brijega; Nakon svete Mise prigodni koncert Širokobriješkog zbora.

Program svečanosti 13. listopada: u 11 sati svečana sveta Misa koju predvodi mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić; u 13,30 sati otvaranje vodovoda u Buhovu, čin što će ga obaviti župan Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić; u 14 sati domjenak, nastup KUD-ova i nastavak druženja na mjesnom igralištu u Buhovu.

 

Izvor: Crkva na kamenu