Proslava Male Gospe u Vepricu i u Solinu

Foto: jabuka.tv

Na uočnicu blagdana Male Gospe u srijedu 7. rujna brojni će vjernici i ove godine iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otôka i iz Bosne i Hercegovine hodočastiti u marijansko svetište Vepric. Biskupsku misu u 17.30 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Misnom slavlju prethodit će molitva krunice, a nakon mise uslijedit će marijanska procesija. Toga su dana u svetištu mise još u 7, 9 i 11 sati i prigoda za sakrament pomirenja.

Na sam blagdan Male Gospe, u četvrtak 8. rujna, jutarnje mise su u 7, 9 i 11 sati, a popodnevno je svečano bogoslužje u 18 sati don Boris Vidović, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Misi prethodi molitva krunice, a nakon euharistijskoga slavlja je marijanska procesija svetištem.

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna svečano će biti proslavljen u solinskom Gospinu prasvetištu. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom u 10 sati i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Za vrijeme mise pjeva mješoviti zbor Kraljica Jelena, sastavljen od crkvenih zborova iz Solina, Vranjica, Mravinaca, Kučina, Klisa i Velog Varoša iz Splita. Euharistijsko slavlje uz blagoslov djece i bolesnika u 16 sati predvodi don Radojko Vidović. Svečanu misu u 18 sati predvodi hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk. Mogućnost za ispovijed bit će od 6 do 13 sati te popodne od 15.30 do 20 sati.

Za blagdan Male Gospe, kada se ujedno obilježava i Dan grada Solina, vjernike će kroz trodnevicu 5., 6. i 7. rujna misnim slavljem u 18 sati pripravljati fra Domagoj Runje.

U svetištu Gospe od Otoka proslavit će se u nedjelju 11. rujna Ime Marijino – Gospa Velikog zavjeta misnim slavljima u 8, 10 i 18 sati. Misno slavlje u 8 sati predvodi don Nikola Mikačić, u 10 sati don Ranko Vidović, a u 18 sati don Božo Plazibat.

Izvor: Crkva na kamenu